Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2012.09.05. 16:14 emmausz

Egy korty Móra

Ha Móra volnék, régen A rom címmel írtam volna  regényt, vagy újabban a román kisteherautó neve után Aróm címmel. Neve Rückwärtsben ugyanis értelmezhető.  De hát nem vagyok ő. Így nem írom, hanem olvasom őt.
Gusztiról nem beszélünk.
Vagy mégis? 
Mórát nagyon kedvelem. 
Vagy Tömörkényt? 
Inkább Örkényt?
Mikszáthot egészen másért.
Zavaró, hogy nincs, mert nem lehet sorrend. Mindnek gyümölcsei vannak. Egyik körtét terem, a másik almákat, harmadikja dinnyét. Jogos a gyerekjáték költői kérdése:
– Kihez mész? Körtéhez vagy almához?
Azt szeretem, akit éppen olvasok. Ha nem szeretném, abbahagynám.
Előfordult már.
Amikor „savanyú volt a szőlő”.
Hogy tovább ragozzam a képet: egykori orosztanárunk szerint „a savanyú almát is meg kell enni”. Igen, ha nem tudom elkerülni megevését. De ha választhatok? 
Most éppen Mórát választottam, aki 
nem olyan ironikus, mint Mikszáth, 
nem olyan idilli, mint Tömörkény, 
nem olyan tömör, mint Örkény, 
de olyan humoros. 
Ilyeneket olvasok nála: Összevissza hallgattam az egyetemen mindent, de be nem fejeztem a tárgyakat. S most idézem: „A természetrajztól a hónaposretek szöktetett meg. A biológia azt tanítja, hogy a virágok azért festik magukat pirosra, kékre, sárgára, mert így látják őket a rovarok, akik a házasságot közvetítik a hímvirágok, meg a nővirágok közt. Ez rendben van. A gyümölcsök színe is csalogatásra való. A fekete bodzaszemet messziről meglátja a veréb, lecsípi, elröpül vele, a húsosát megeszi, a magját kiköpi, elszórja, így terjeszkedik a bodza e világi életben. Ezt el is hiszem. De mi haszna van abból a hónaposreteknek, hogy szép pirosra öltözködik a föld alatt? Csak nem azért, hogy a cserebogár kukaca könnyebben lássa megrágni?” …  és így tovább, és így tovább.
Szolgálati közlemény. 
Stabil telefonunk döglődik. Franciaországból eredményesen hívott bennünket néhány napja Éva, ma azonban senkinek nem sikerült mobilról hívni a stabilt, pedig már a nyelvemen volt, hogy éljen a stabil, s halál a mobilra. 
A hiba elhárításáig türelmeteket kérem. 
Most megyek, és megkérdezem kezelőorvosomat és kedvenc gyógyszerészemet, és ha tökök hozzá, elolvasom a betegtájékoztatót.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr555169847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása