Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2012.10.08. 07:40 emmausz

A gyermekszimfónia

A címbeli, alig tízperces műhöz tapadó élményem a régmúlt gyermekkorba visz vissza, amikor is mi, a zeneiskola növendékei elővezettük Joseph Haydn eme könnyed, elegáns és játékos opusát.  
Évtizedek múltak el, amikor a Rózsavölgyinél hosszas keresés után megvettem a Leopold Mozart (ugye W.A. Mozart apja) Kindersinfonie-jét tartalmazó lemezt, ha már a Haydnt nem kapom sehol. A legnagyobb meglepetésemre az a zene köszönt vissza a lemez barázdáiról, mint amelyet mi játszottunk.  
Hogy mi az igazság a mű szerzőségét illetően, máig két tábor vitatkozik egymással. Az egyik Haydnnek, a másik L. Mozartnak tulajdonítja a szerzőséget. (Ők ketten meg odaát jót mosolyognak erőlködésünkön.) Szerintem Haydn komponálta, mert elég gyakori a darabban a moduláció, a hangnemváltás, és ez igen jellemző volt Haydnre.  Csakhogy kevéssé ismerem az öreg Mozart életművét ahhoz, hogy megállapítsam nyugodt szívvel, ő hogyan állt a modulációkkal. Viszont az ő tábora akármire megesküszik, hogy nem lehet más a komponista, mint ő, hiszen bejárta egyszer a Harz-hegységet és összevásárolt egy csomó fafaragott gyerekjátékot, amit a helyiek készítettek jövedelem-kiegészítés gyanánt.
S csakugyan.
A szimfóniácskában megszólal a kétágú síp - a kakukk hangját utánozva, meg a recsegő hangú kereplő, és a madárcsicsergést utánzó vízzel töltött fütyülő. A csinnbumm-cirkuszi hatást csak növeli a trombita, a dob és a triangulum alkalmazása.
Ma reggel meghallgattam egy Mozartnak tulajdonított interpretációt, és utána belehallgattam egy Haydnnek jelölt változatba. A japán (Mozart) előadásnak sokkalta több hallgatója volt eleddig, mint a román zenekar (Haydn) által elővezetett darabnak.
Nekem mégis az utóbbi volt hiteles és letisztult.
Az igazságot én se tudom, hiszen saját álláspontjukat a két táborhoz tartozók ugyanúgy védik, mint a veszekedő házaspárról szóló mesében a férj és a feleség, mondván: Nem szalma az, hallja-e, kend, hanem széna. Mire a másik: Azért is szalma, hogy volna már széna!
Egy biztos, hogy e rövid darabnak biztosan nem volt két szerzője.
Ha engem kérdeztek: Haydn írta a Gyermekszimfóniát.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr865169883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása