Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2012.12.05. 10:30 emmausz

Advent, amor, rorate

1. Egy újabb Mickeyáda:
A tőkés világ éppen fordítva működik, mint az Isten.
Az Istenről tudni lehet, hogy „minden az Ő ajándéka. Azt is Ő adja, amit tőlünk kér, és kétszeresen adja vissza, amit tőlünk kap.” (Maurice Zundel)
A tőkések pedig előzetesen azt is velünk fizettetik meg, amit kedvezményképp nyújtanak nekünk. Gy. M. (Emmausz)
2. Két perc  egyháztörténelem
A ÍI. vatikáni zsinat óta nincs adventben – karácsonyig naponta a Szűzanya tiszteletére mondott – votív mise. Ez kezdődött a rorate szóval. Ma hajnali mise van (a Bp-Egomi főe.h.megyében külön engedéllyel), ha van, s ez, bár nem kezdődik rorate-vel mégis magába szívta amannak az értelmét.
Olyan ez, mint a fekete. Ha kérek egy feketét, nem színt kérek, hanem azt az egyébként barna kávét, amit a presszóban készítenek, s mindig duplát fogok kapni, Szimpla talán már nincs is, csak a retro-szótárban.

Akit érdekel a roráté szövege, megtalálja számos helyen az interneten. Én az első versszakát hozom latinul, a többit magyarul. (Aki ismeri, vagy akit nem érdekel az ugorgyon.)
Rorate caeli desuper, et nubes pluant iustum. /Ne irascaris Domine, ne ultra memineris iniquitatis: ecce civitas Sancti facta est deserta, Sion deserta facta est: Ierusalem desolata est: domus sanctificationis tuac et gloriae tuae, ubi laudaverunt te patres nostri. etc.
Harmatozzatok, magasságos egek, s a felhők hozzák az Igazat. /Ne haragudj ránk, Urunk, és ne emlékezzél többé gonoszságunkra; Íme, elhagyatottá lőn a Szentnek városa, pusztasággá Sion, és árván maradt Jeruzsálem, a Te szentségednek és dicsőségednek lakóháza, ahol atyáink téged dicsőítettek.
Harmatozzatok, magasságos egek, s a felhők hozzák az Igazat. Vétkeztünk, s mint a tisztátalanok olyanná lettünk, s mint falevelek, földre hulltunk. Íme, gonoszságaink, mint a szélvész elsodornak minket; elrejted előlünk arcodat, és önnön gonoszságunk markába adtál minket.
Harmatozzatok, magasságos egek, s a felhők hozzák az Igazat. Lásd meg, Urunk, a Te népednek sanyarúságát, és küldd el az Eljövendőt. Küldd el a Bárányt, a földkerekség Urát, küldd el a kősivatagból Sion leányának hegyéhez, hogy elvegye rólunk fogságunk igáját. arcodat, és önnön gonoszságunk markába adtál minket.
Harmatozzatok, magasságos egek, s a felhők hozzák az Igazat. Vigasztalódjál, vigasztalódjál én népem! Hamar eljő üdvösséged. Miért merülsz a gyászba? Miért fog el ismét a fájdalom? Ne félj már! Megmentelek téged, mivel én vagyok a te Urad és Istened, Izrael Szentje, a te Megváltód.
3. Hogy mi a szeretet, nehéz definiálni, mert a végtelenbe visz. Az Isten szeretet. (1Jn levél 4,8b)) Márpedig a végtelen Istent nem lehet „befogni”. S ha a végtelen Istent nem, akkor a végtelen szeretetet sem. Mindenesetre megnyilvánulásaival kell valamit kezdeni, mert Isten legfőbb parancsa éppen ez. A Mester életével emberközelbe hozta, mintegy elénk élte a szeretetet, elmenve a teljes önfeláldozásig. A római levélben Pál erről lamentál, idézem: „Krisztus … meghalt a bűnösökért, noha az igazért is alig hal meg valaki, legföljebb jó emberért vállalják a halált. Isten azonban azzal tesz tanúságot irántunk való szeretetéről, hogy Krisztus meghalt értünk, amikor még bűnösök voltunk.” (Róm 5,6skk) Érdemes végig elolvasni az Apostol gondolatmenetét, érdemes elmélyedni hivatkozott soraiban.

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr995169944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akimoto · http://akimotonapjai.blog.hu 2012.12.05. 10:36:02

Küldöm én is a névnapi jókívánságaimat.

Ismeretlen_11533 2012.12.05. 20:07:51

Köszönöm, és szokásom szerint kiterjesztem. Isten éltesse a Miklósokat és mindazokat, akik nem Miklósok!

Ismeretlen_58433 2012.12.06. 14:29:31

Isten éltessen!

Ismeretlen_11533 2012.12.06. 14:47:56

Kedves Tőled, és a legtermészetesebb, hogy viszont kívánom!
süti beállítások módosítása