Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.01.10. 18:40 emmausz

Problémamegoldásról néhány szóban

Valakinek valamilyen információra volt szüksége, éspedig olyasvalamire, ami nem terem minden fán. Hová forduljon az ember fia segítségért, ha nem mindjárt a google-hoz, hogy jól feltett kérdésemre azonnal reagáljon magyarul, s ha nem, franciául, s ha nem, angolul, s ha nem, hát németül.
Ám előfordul, hogy a google is – szégyenszemre – csak hímel-hámol, lesüti a szemét, keresi a szót, s olykor nem találja.
Hányszor fordult elő az is, hogy a szinonima szótárához fordultam, és csak pislogott. Az alapszót se értette, nemhogy hasonló jelentésűekkel bombázott volna.
Ilyenkor marad még a kézikönyvek sokasága itthon.
Marad még saját folyóiratunk is, melynek minden számát digitalizáltuk, s kereső is segít a kutakodásban. A folyóiratok gyengéje, hogy nagy időszakokat ívelnek át, és óhatatlanul kopik a cikkekben foglaltak aktualitása. Arra alkalmasak, hogy egy-egy kor hangsúlyos kérdéseit taglalva az érdeklődők ilyen irányú igényeit kielégítsék.
Ez a lexikonokra is igaz. Mondok egy példát. Ha egy település lélekszámát megadja az éveken át készülő nagylexikon, semmit se ér ez a közlése, ha nincs melléírva, hogy melyik dátumra igaz. Azóta gyárat telepíthettek a település mellé (nem jellemző), lebonthatták a meglévő létesítményeket, és emigrálás indult onnan (jellemző, sajnos). És máris használhatatlan a korábbi közlés.
Ám ha bedugultak ezek a források, marad még a kapcsolati tőke, mint jól használható eszköz. Én egy sakkfeladványon órákig tökölhetek. Ha egy nagymester az ismerősöm, seperc alatt a megadja a jó megoldást. És ugyanez igaz mindenféle területre. Jó időben, hozzáértő segítségét érdemes kérni, és oldódik a gordiuszi csomó.
Amit eddig elmondtam, elméletileg igaz. A gyakorlatban a személyes kérdezéssel alig él a magamfajta pasi. Nem kérdez, hanem megpróbál rájönni erre is, arra is.
A leggyakoribb, hogy elakad valahol autójával. Addig-addig vacakol, amíg rá nem talál a helyes útra. Lerövidíthetné szenvedéseit percekre, csökkenthetné üzemanyagra feleslegesen kiadott költségeit, pillanatok alatt célba érhetne, de nem és nem. A férfi nem kérdez, hanem rájön a megoldásra. Úgy érzi, neki kell egymagának megoldani mindenféle feladatot. Különben még azt hihetnék, hogy nem tud mindent.
Hát nem tud…

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr655169991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása