Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.01.16. 10:29 emmausz

A tél – félig teli, félig üres

Obligát téli téma minden kor általános iskolájában a karácsonyi szünetben fogalmazás íratása a nebulókkal „A tél örömei” címmel.
Azonnal adódik, hogy megidézzem G., a „rossz tanuló” háziját, részben mert rövid, részben, mert a téli szünet után az óra előtti tízpercben született, részben mert zseniális. G. a téli szünetben nem ért rá házit írni, hiszen a tél örömeinek hódolt. Nem kertelek tovább, újra ideidézem a korábban már citált dolit: „És voltunk szánkózni. Lefelé jó volt, de ellenben fölfelé rossz.” Jobb jegyet adtam volna neki, mint amit kapott elhamarkodott munkájára. Mindenesetre egyfajta őszinte értékelése ez a télnek, mely éppúgy tartogat örömöket, mint felejthető eseményeket.
Igyekszem gyorsan leszögezni, hogy a havazás gyerekszemmel nézve mindig is gyönyörűségszámba ment. (Olykor tényleg a számba ment.) Jéggé síkosítottuk a havat, s csúszkáltunk szüleink bánatára, a suszterek örömére, akiknek üzlet volt cipőnk megtalpalása. (Szinte kizárólag bőrtalpú cipők léteztek. Aki jobbra vágyott, kaphatott gumi hócipőt, csizmát, a felnőttek kalucsnit.)
És voltunk szánkózni is. Egy hasalt a szánkón, egy-két gyerek ült a hasalón. Ezt „ördöglovas”-nak nevezetük. Ültünk háttal, felálltunk a szánkóra, kapaszkodtunk a végén potyázva és repültünk vagy bukfenceztünk. „Puha a hó, hogyan fájna”?! – énekeltük. A valóságban a hó nagyon is tudott fájni. Ha egy jegyes hógolyó az arcunkba csapódott, ha mackónadrágunkon térdig jégcsimbókok csüngtek, ha lábunk szára vörösre fagyott a hótól, a jégtől, a jegyes széltől. (Felmenőnk lába megfagyott a távol lévő iskolából hazajöttében hófúvásban, ki tudja mekkora hóban gázolva.) Mondják, hogy az 1700-as években kisebb jégkorszak érte földrészünket. Igen sok katona és civil fagyott meg. Akkor élhetett „A didergő király”, akin hermelinpalástja sem segített.
A közelmúlt híradásait hallgatva-nézve meglepett, hogy a helyenként nagymennyiségben lezúduló hó miatt hányan kárhoztatták a hatóságokat. Panaszkodott a zágrábi megkérdezett, panaszkodtak a Face-book látogatói. Egyenesen államtitkárok lemondását követelve, amiért nem tudták tapsra eltüntetni a hatalmas hótömegeket. Nyilván lelassult egész Európa mozgása, függetlenül a fuvarok vállalt határidejétől. Sok vitát okozhat a kiszámíthatatlan időjárás. (Jó üzlet a jogászoknak.)
Mennyivel kevesebb szó esik arról a haszonról, amit a fehér jegeces pihék hullása és a fagy mint olyan jelent.
Próbálom számba venni:
Megóvja a fagytól az őszi vetéseket. Ez önmagában hatalmas áldás.
Megemeli a talajvíz szintjét, mely az utóbbi időkben szintén pozitívnak értékelhető, és nehéz volna hasznát forintosítani.
Megtisztítja a szmogos levegőt. A városlakók fellélegezhetnek.
Eltakar minden mocskot, szemetet, szemet zavaró rendetlenséget.
Esztétikai gyönyörűség. A fotósok lázasan kattintgatnak, mert megnő a kontraszt, mert a témát kiemeli, mert egy jól eltalált téli fotónak hangulata van. A zúzmarás, havas természet gyönyörűséges a maga nemében.
Lehetővé válik a sízés, korcsolyázás, fakutyázás, snow-boardozás, a jégszobrászat, a hóemberépítés…
Hatásosan ellensúlyozza a nyári hőséget.
Kétségtelen tehát, hogy a tél, a havazás okozta bosszúságokat ellensúlyozzák a tél ugyancsak létező örömei.

5 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr595169998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akimoto · http://akimotonapjai.blog.hu 2013.01.16. 11:25:40

Bizony. A gyümölcsfákon a kártevők se tudnak olyan vígan áttelelni, mint enyhébb években. Egyéb vígságokhoz: a hógolyóba kavicsot gyúrtak a gyerekek. A finomabb lelkűek. :)

Ismeretlen_11533 2013.01.16. 15:54:42

Gondolom, örültek neki a helybéli üvegesek. A lányok is kavicsozták a hólabdát? Jut eszembe, egyik haverom mesélte: Bedobott egy hógolyót egy barlangba, és hallotta, amint az ujjáról lecsúszott jegygyűrűje pattog lefelé a köveken. Sose találta meg többé.

akimoto · http://akimotonapjai.blog.hu 2013.01.16. 20:02:33

Az osztálypénzből kellett kifizetni az üvegest. Igazságtalanul. Nem elég, hogy szenvedtünk a kemény "játék" miatt, még fizettünk is. A kísérőgyűrűmet vesztettem el hasonlóképpen. Nem barlangba, hanem az erkélyről esett le. És nem volt meg.

Ismeretlen_11533 2013.01.16. 20:24:38

Hú, akkor ezekre akkor nagyon ráhibáztam.

emmausz · http://emmausz.freeblog.hu 2013.01.19. 15:49:42

A fene egye meg, hiányzik két betű az utolsó bejegyzés címéből, de nem eszi meg a rendszer a hibajavítást. Mikor lesz már itt rend?
süti beállítások módosítása