Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.06.16. 08:46 emmausz

„Ha történik vele valami”

Van egy morbid szó-játék a SICC című könyvben (vagy máshol?!). A lényege, hogy ki hogyan hal meg.
A mosodás bedobja a törölközőt.
A magasugró feldobja a talpát.
A politikus leesik a magas lóról.
Az egyházfinak harangoznak.   
A kertész alulról szagolja az ibolyát.
A tűzoltó elég gyorsan.
A rali-mitfárer csak ennyit mond: illetve…
A sereghajtó az utolsókat rúgja.
A pásztor dögrováson van.
A gabonatermelőhöz eljön a kaszás.
A rab nyakán szorul a hurok.
S van még vagy száz féle.
Egy teljesen más jellegű megfogalmazás járja még, egy eufemizmus, mely persze nem illik az előzőek sorába. Ez pedig: Ha történik vele valami. Még sose hallottam más összegfüggésben, mint hogy: amennyiben meghal az illető. Pl.: Ha történik valami az illetővel, semmit se hagy örököseire. „Ha történik valami egyikünkkel, én a vidéki házunkba költözöm” – mondja a bajor paraszt.
Azért elég messziről indít ez a kifejezés, ugyanis folyvást történik mindenkivel valami, amikor akaratán kívül érik különféle ingerek, hatások, élmények.
Igaz is: Hosszabb-rövidebb életünk során mindig történik velünk valami, egészen addig, amíg egyszer s utoljára csakugyan történik velünk valami.
* * *
Írás írásaimról. (Békét nem hagy ma, hogy írásaim jelképe: hagyma.)
A hagyma képe illusztrálja őket legtalálóbban. A hagymának nincs főgyökere mellékgyökerekkel, mint a kétszikűeknek, hanem megannyi, többé-kevésbé egyenértékű szálból álló gyökérzete van. Mint egy sose nyírt bajusz szőrszálai, úgy lógnak a hagyma alsó végén. A másik jellemzője a hagymának az maga az erős aromájú földalatti gumó, mely levelekből áll. Ezeknek felelnek meg a posztjaim. Mind önállóak, külön értelmezhetők, lefejthetők blog nevű hagymámról. Persze nem ismerek olyan hagymát, mely sok ezer hagymalevélből áll, de hát ez van. Én mindennap növesztek egy-két újabb „levelet”.
S még valami. A hagymának a legmélyén van elrejtve az a leginkább élő valami, mely – sejtésem szerint – újnál újabb hagymaleveleket érlel.
Könnyen azonosulok ezzel a képpel.
Van bennem belül egy központi mag, mely egyre újabb leveleket érlel.
Ne kérdezd a keletkeztetés mechanizmusát.
Én se ismerem.
Csak működik.        

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr665363347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása