Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.02.20. 10:33 emmausz

D. mondja, pap mondja, Pál mondja, én mondom.

Olvasom D-nél, aki felveti:
– Persze én a menny(ország)ért olyan nagyon lelkesedni nem tudok. Én az excel táblázatnak tudok örülni, a síelésnek, a Van Dyck-barnának...
Válasz a felvetésére a pap beszélgető partner részéről:
– Igen, úgy mondják, ott vég nélkül Istent fogjuk dícsőíteni... Hát mit mondjak, akkor inkább szalonnázni lenne jó... Csakhogy Isten személyre szabottan szánja neked a legjobbat, úgyhogy ebbe bele is nyugodhatsz.
Eddig idéztem kettejük párbeszédét.
Most már csak az a kérdés, hogy mi nekem a legjobb?
Mi az, hogy örök boldogság?
Mi az, hogy örök, ha állandó jelenben létezünk ott.
Tom Sawyernek felállt a szőr a hátán attól a gondolattól, hogy ha ő odakerülne egyszer a mennyországba, fel-alá kellene sétálnia hárfával, citerával a kezében, s himnuszokat zengedezni az angyalokkal. Persze ez gyerekes elképzelés. De a felnőttes se tud róla sokkal többet.
Valamikor azt reméltem, hogy odaát káros következmények nélkül szívhatom a Gauloises Disque Bleu Caporal -t. Meg, hogy kedvemre vízisízhetek, ameddig akarok, s soha nem fogok belefáradni. De mi az, hogy soha, semmikor, ha egyszer kiestem az időből?
Ott teljes megismerés van (Majdnem azt írtam, hogy lesz, de megállapodtam magammal, hogy ott nincs lesz, csak „van” van.)
Pál azt mondja, hogy ott Isten lesz minden mindenben. (1Kor 15,28) Majd így folytatja: [földi testünket] „romlásra vetik el, – romlatlanul támad föl. Dicstelenül vetik el – dicsőségben támad fel. Erőtlenségben vetik el – erőben támad föl. Érzéki testet vetnek el – szellemi test támad föl.” (Hát, igen. Mennyit énekeltük: „János bácsi testét kukacok eszik”.)
Hej, ha teljesen megértenénk ezeket. Ám, ez nem megy. Innen csak tükör által homályosan.
Azért visszatérek Pál első kijelentéséhez. Helyettesítsük be számunkra értelmezhető szinonimákba. Tehát  
„Isten lesz minden mindenben.” Azaz
az Élet lesz minden mindenben
A Végtelen Tudás (és színről színre való megismerésének a lehetősége) lesz minden mindenben.
A Szeretet maga lesz minden mindenben.
A dimenziók végtelensége lesz mindenben.
A dimenziókban való gyönyörködés lesz mindenben.
A lelkek és éteri testek gazdagságában való gyönyörködés lesz mindenkié.
Az emberi lehetőségek végtelen kitágulását tapasztaljuk meg.
Egymásban (és Istenben) fogunk tobzódni.
Kit érdekel akkor a Caporal, a vízisí, az excel, a szalonna, a sízés, vagy a van Dyck-barna.
Létterünk a mindenkor tartó „van”, megismerésünk határai kitolódnak a végtelen parányok, végtelen távolságok, az ott történő valóságokban való gyönyörködés irányába.
Alighanem, amit itt dadogva előadtam, ilyesvalamit jelent a páli kitétel: Isten lesz minden mindenben.     
Ha tévednék, az csak fantáziahiányomnak köszönhető, no meg annak, hogy még nem voltam ott, ahová törekszem. Innen pedig képtelenség felfogni egy másik létsíkot. Mit síkot! Tereket, sokdimenziósakat, végtelen szeretettől áthatottakat. 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr25823721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása