Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.03.02. 10:23 emmausz

Hol van az a nyár, hol a régi szerelem?

1. Kezdetben öt hormon dolgozik a fiatal szerelmesekben. 
- PEA, szerelemhormon, rózsaszín ködbe vonja a kitüntetettet. Ez egyfajta kábítószer.
- Dopamin. Jutalmazási hormon. Ráerősít az elsőre. Jó, hogy mi ketten. Kb. 18 hónapig hat, aztán lekeveri az agy.
- Szerotonin, visszazökkent a hétköznapokba. Hétköznapok monoton favágását segíti elviselni. 
- Endorfin. Boldogsághormon. Nevetéskor, csoki evéskor, orgazmusban sok termelődik (endomorfium). 
- Oxytocin. A társszerelem hormonja. A kötődésé. Nem engedi felejteni a korábbi kapcsolati emlékeket. Sokféle szerepe van (szoptatáskor, szüléskor, aktus alkalmával vezérli a folyamatokat simaizom összehúzódással).
Ezeken most átlépek.
A kapuzárás után, 30–40 év házasság után, főszereplővé lép elő ez az oxytocin hormon. Hatása végigkíséri a kapcsolat teljes folyamatát. Lineárisan növekedik, az összegyűlt pozitív élmények hatására, vagy éppen ellentétébe csap, ha a felek kitartóan gyűlölik egymást. (Sebeket szaggatnak, rossz esetekre emlékeztetik egymást, utálják egymás szokásait stb.)

2. Eme hosszú bevezetés nem szolgál mást, mint hogy bizonyságot tesz róla: létezik szépséges öregkor párban, és létezik öregek páros magánya. A kérdés, hogy a korosodó párok mit gyűjtöttek össze odáig, és hogy mire hajlandók még? Házsártosságra, játszmák folytatására vagy egymás megbecsülésére.  
Oxytocin keletkezik egy jóízű beszélgetésben, egy emlékezetes étkezéskor, szeretetteli érintéskor (korábban készítettem egy hosszabb anyagot az érintésről, hozzácsapom mai témámhoz egy külön posztban, akit érdekel, elolvashatja), simogatás, ölelés, dicséretben részesülés, valamilyen elismerés során (gyerek és szülő között, házaspárok között, de ismerősök között is). Kapcsolati hormon ez, amely életfogytig, éspedig – újra hangsúlyozom – az ébren tartott szeretet vagy a gyűlölet irányában hat.
A páron múlik, hogy teret, időt szentelnek-e egymásnak, hogy próbálják-e megérteni társukat, figyelnek-e egymásra, építik-e folyamatosan kapcsolatukat, van-e közös életük.
Van ilyen pár.
És nemcsak a filmekben. A figyelmességben, szeretetben, a kölcsönös tiszteletben való növekedés mintegy előkészítése az örök szeretetnek.      
3. Mindenkinek az életében sorsfordulót jelent, ha napi sűrűségű és ismétlődő munkáját, egyáltalán a munkába járást befejezi. Vannak, akik belehalnak, vannak, akik túlélik, és keresnek maguknak valamiféle hasznos (vagy annak tűnő) elfoglaltságot.
Tapasztalatból beszélek, 3-4 éve szűntem meg munkahelyemet felkeresni. Előbb-utóbb mindkét házasfél befejezi aktív munkásságát.
Ekkor immár ketten keresik a hasznos tevékenységeket, lehetőségeket.
Úgy hallottam, hogy az ókorban a szemita népek körében előfordult, hogy az ifjú házasoknak két évig nem tartoztak munkával, nem volt más elfoglaltságuk, mint egymást megismerni, szerelemben élni.
Nálunk ez csak úgy 65, 70 éves korban lehetséges. Nem akarom a két életkort és aktivitást összehasonlítani. Csupán megemlítem, hogy hasonló feladatot jelenthet két idősödő embernek a mindennapjait együtt megélni, mint az említett fiataloknak.
Nincs ugyanis korhoz kötve, hogy akarunk-e közös programokat csinálni, vagy ki-ki a saját hobbijának hódolva életének ebben a szakaszában a páros magányt válassza, amíg egyikük távozása páratlanná nem teszi remete életét.        
Érdemes végiggondolni, hogy mi ér többet?

(forrás: dr. Gloviczki Eszter előadásai)

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr755839307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása