Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.03.09. 19:59 emmausz

Közöm a Ter 3-hoz

A Teremtés könyve harmadik fejezete a bűnbeesésről szól. Tudjuk, a kor nyelvén teszi ezt. A Tudás fájáról tép Éva, ad Ádámnak, ő is eszik belőle. Ekkor megnyílik a szemük és szégyellik meztelenségüket. Fügefából készített köténnyel leplezik pucérságukat. Isten is csinál nekik ruhát bőrből. Ettől kezdve Éva (havva=élet) és utódai várandósságuk terhei megsokasodnak, Ádám (= ember?) utódai verejtékezve keresik kenyerüket. Az (örök)élet fájához már nem jutottak, kizargattattak az Édenből. Éva kap egy biztatást, hogy a kígyó (a rossz) fejét széttiporja. Utalás a Messiásra (ősevangélium). Ennyi a biztatás. Olvasható még, hogy Éva vágyakozik férje után, aki azonban uralkodik felette.
Ha végigtekintjük az eltelt évezredeket, folyamatosan belebotlunk a kinyilatkoztatásban megfogalmazottakba.
Közöm a Ter 3-hoz.
Első lányunk neve Éva lett. Nem bántuk meg, reméljük, ő se.
A szégyenérzet ösztönösen az emberrel vele születik. (Egyik pelenkás unokánk félrevonul, ha szükségét végzi.) A pucérság természetessége kibillent a maga valóságából. Így vagy úgy, beleíratott az ember természetébe szemérmének takarása.
A társadalom két alapkérdése mindmáig munka: van, nincs, fárasztó, kikerülhetetlen. Emberek gyermekvállalása. Igen, nem, hány, miért? Nők a munka világában, férfiak otthon, nemek különbözősége, hasonlósága. Munkamegosztás, jövedelem-megosztás. Távmunka, nyugellátás stb.
A tudás fájáról szakítás miatt a jót és a rosszat megismertük.
Az élet fájáról nem sikerült eleinknek lopniuk. Így meghalunk mindahányan.
A szóhasználatban még él: a férfira mondott uram. (Nincs itthon az uram.)
Aki első akar lenni (úr) köztetek, az legyen a szolgátok – mondja a Mester.
Én ezt szoktam mondani: Ha valaki uralkodni akar, tegye. Uralkodjon saját magán. Ha bikaerős, akkor pláne fékezze meg ingerenciáit. Attól úr, attól lovag, attól nemes.
Ehhez képest a korábbi fejezetben Ádámnak segítőtársat keres és talál az Isten. Ő a nő.  
Mára felerősödött a vita, miszerint nincs úr és nincs segítőtárs, hanem partnerek vannak, amelyben a felek egyszerre urak, úrnők és segítőtársak.
Ezt látszik alátámasztani az a biológiai igazság, hogy a férfiakban találhatók női hormonok (idős korra a kiegyenlítődés felé tendálnak), s viszont, a nőkben is van valamennyi férfihormon, melyre ugyanez érvényes.    
Mindenesetre az Éden egyszer s mindenkorra becsukta kapuit, az angyal lángpallosa többé senkit nem enged be oda.
Mi pedig: nők és férfiak (= emberek), urak és segítőtársak (partnerek) együtt keressük az Isten országát, mert írva van, hogy minden szükségeset megkapunk hozzá.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr865851737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása