Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.03.24. 07:09 emmausz

Itt magyarul lesz beszélve!

Szórakozhatnánk a címbeli mondattal, annak magyarságát illetően. De legalább magyar szavakat alkalmaz a mondat.
Nem úgy, mint az a szöveg, amely egy általam ma olvasott FB-bejegyzésből (na ez is szép magyar fogalom) áll elém.
Valaki
slow-work tréninget dolgozott ki egy life és business coachcsal. Öt angol szó egy tagmondaton belül! Ez úgy magyar mondat, mint az „O tempora o mores!”

Nem lájkolom, s nem is „tetszikelem”, noha utóbbi szabályosan gyártott magyar szó.
* * *

A vicc szerint nálam
az kap kettest, aki annyit tud, amennyi a könyvben van.
Az kap hármast, aki annyit tud, mint én.
Az kap négyest, aki többet tud Einsteinnél. És
az kap ötöst, aki csontot hoz a kutyámnak. 
Nemde hasonló esett tegnap búcsúzáskor: Levi kapott egy csokidarabot – nagyot.
Mi meg egy-egy hálás kis puszit tőle. 
Lábjegyzet. Közöm a Ter 21-hez
A 100 éves Ábrahámnak Sára gyereket szül, Izsákot.  Az ekkor 15 éves Izmaelt elküldi a háztól Ábrahám (Cherchez la femme!)
Hágárral, aki a sivatagba indul, s akit az Isten angyala vigasztal. Izmael vadász lesz, Hágár Egyiptomból hoz neki feleséget, s utóbb nagy néppé lesz. Ábrahám pedig Abimelekkel szövetséget köt, mert amannak alattvalói el akarják kommunizálni az Ábrahám-ásta kutat. A szövetség megköttetett, a filiszteusok békén hagyták saját földjük vendégét, Ábrahámot és családját. 

Közöm hozzá. 1. Minden nagy uralkodó árnyékában a nő áll, s súg a gyámoltalannak rávéve olyasmire is, amit nem akart. De a kisebb uralkodók között is így szokott ez lenni: A családfőnek megmondja az asszony, hogy ne legyen nevetséges, és csíkos zoknijához ne vegye fel a pöttyös nyakkendőt, stb. 
2. Ha Ábr. 100, akkor Izmael nem lehetett karon ülő gyermek, hanem kb. 15 éves. A leírásban Hágár az ölében cipeli menekülés közben. 3. Látni kell, hogy ma legalább akkora harc folyik a kutakért, mint évezredekkel ezelőtt. Az olajkutakért, és a vízkészletért egyaránt politikai csatározás tanúi lehetünk. Sok a szennyezett víz, kevés a tiszta édesvíz. Mi most jól állunk, és mint ilyen, célpontjai lehetünk a vizünkre ácsingózóknak. Nem árt, ha tisztességes szövetséget kötünk kútjaink védelmében. Írva van: a földi javak könnyen rablók martalékává lesznek.  
* * *
Ha kérded, válaszol.
Az istenszolgája tegnap elmondta, hogy nagy örömök érik, amennyiben személyes és örömteli kapcsolatban áll Istennel. Magamban azt fogalmaztam meg, hogy érdekelne, miben áll ez a kapcsolat, hogy mutatkozik meg? Aztán felmentettem a szónokot azzal, hogy nem fogalmazható meg egzakt módon az, amit lehetetlen is szavakba önteni.
Ma meglepetésemre figyelmünkbe ajánlotta a kezdőéneket: / Epedve sóvárog a lelkem az Úr udvarába. / Szívem és testem is áhítozik az élő Isten után. / (Zs 83,3) Ezután szóvá teszi, hogy a testünk sóvárgása neki azt jelenti: A zárt templomban imádkozva táncra perdül a padok között lejtve.
Ez igen.
Hasonlóról számol be az ÚE c. lap vasárnapi száma. A több mint egy kolumnás cikk címe: Ima - tánclépésekben.
Nos, válaszolt az Úr.      


Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr155876189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása