Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.04.01. 09:44 emmausz

Lóg a cipőfűződ!

Ez olyan igénytelen, mint a Zölderdőben jártam kezdetű locsolóvers. Ha így, ha úgy, az évnek ez a napja gyermekkoromba visz vissza, amikor egymással a bolondját járattuk. Ha bejött az ugratás, el nem mulasztottuk volna azonnal hozzáfűzni, miközben áldozatunkra mutogattunk: „Április bolondja, május szamara.” Reggel így búcsúztam feleségemtől, aki cúgos cipőt visel: Lóg a cipőfűződ!
Más.
Ferenc pápa az én pápám. Egyik az ezredforduló után keletkezett írásom bizonyítja, hogy ilyen egyszerű, átlátszó és határozott pápára vágytam. Hamarabb eljött, mint remélni lehetett.  Szeretem közvetlenségéért, tanításaiban való lényegre töréséért, a fehérgalléros bűnözés ellen vívott bátor harcáért. Szeretem, mert szegény egyházat akar, szeretem, mert azt éli, amit beszél, és azt mondja, amit megél. Ezzel együtt nem győzi hangsúlyozni, hogy bűnös ember. Persze hogy. Ki nem az? Összegyűjtöttem egy több könyvre való anyagot megnyilvánulásaiból, melyekből úgy látszik, összejön egy kötet pápaságának első évéről. Még nincs kész teljesen, de szabad utat kapott. Ám menetközben volt egy pillanat, amikor azt gondoltam, hogy nincs tovább, ennyi volt, kész, vége. Olyan alapvető technikai problémák merültek fel, melyek kezelése meghaladni látszott erőimet. Aztán sikerült túllendülni rajtuk. Most megint van remény. Felbuzdulásomban bevezetőt is írtam hozzá. 
Egész hétvégén dolgoztam rajta, hogy összeálljon még vasárnap. Sikerült. Megpihenni viszont nem. Egy komisz nátha örömömbe ürömöt kevert. Remélem, lassan megyek ki belőle.
Lábjegyzet. Közöm a Ter 29-hez. Szerelem és szerelem. Jákob a mezőn összefut Ráchellel. Azonnal beleszeret Lábán lányába. Ámde ő nem adja ingyen. Hét évet kell szolgálnia a fickónak, hogy feleségül vehesse. Elérkezik az esküvő napja. Lábán kijátssza: Idősebb lányát Leát fekteti Jákob nászágyába. Reggelre kiderül a turpisság. Viták után Lábán megígéri, hogy Ráchelt is hozzáadja Jákobhoz, de csak újabb hét év szolgálat után. Jákob rááll. Bonyolítja a dolgot, hogy Ráchel meddő, Lea pedig egymás után szüli fiait, Rubent, Simeont, Lévit és Júdát. A feszültség a két feleség között érthető.  
Közöm.      
Nálunk egy feleség a divat. Nálunk a felek keményszívűsége is divat. Weöres Sándor írja, „hun házasodunk, hun meg elválunk, egyre különb jerekekkel kísérletezünk”. Kezdetben ez nem így volt, egy Ádámhoz egy Éva tartozott. Ha úgy veszem, a történet főhőse, Jákob, ebben a szerepében balek, akit egy ilyen fontos ügyben sikerül bepalizni. Mindenesetre kitartása elismerésre méltó. Ráchel meddősége megint azt mutatja, hogy az élet egy sokismeretlenes játék, amelyben csak valószínűségek vannak. Ezek a látszólagos véletlenek azonban egyáltalán nem azok. Az Úr a véletleneknek látszó dolgokat is felhasználja, hogy célját elérje. Később kiderül, hogy ebben az esetben hogyan. Végső soron igaz, hogy véletlenek nincsenek, csak véletlennek látszó dolgok. Az Úr olykor becsuk egy ablakot, és kinyit helyette egy ajtót. Hány ember szakad ki megszokott környezetéből. Más városban kénytelen egzisztenciát teremteni. Az ottani emberek nem az ő barátai. Az ottani lehetőségeket nem az ő kedvéért hozták össze. Mégis, mégis jó esélye van rá, hogy beilleszkedjen új körülményei közé: teljesen más valóságba, mint amire számítana, amit szeretne, ami neki természetes volna.  

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr935888706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klári Bodó 2014.04.01. 18:07:30

Az is érdekes a bibliában, hogy pont olyan dolgok történnek meg benne, amilyenek manapság. Úgy látszik, a bűnök maradandóak. Talán lejárt a türelmi idő, és a pápa Őszentsége rövidre zárja az emberek összeköttetését Istennel. Nem profanizálás!
Kíváncsi vagyok a könyvedre. Az első rész megjött imélben, de jobb lenne egyben, papírról olvasni. :)

emmausz 2014.04.01. 20:12:32

A könyv az összegyűjtött anyagnak kb. harmadrészét tartalmazná, de egységesebb módon. A Szent Márta-házban kis közösségnek elmondott meghittebb hangvételű anyagát ölelné fel.
Engem is meglepett, hogy egyetlen sugárzó ember mekkora hatással lehet az egész világra. Persze minden mindennel összefügg, karizma is kell hozzá, együttműködés is „főnökével”, no meg jó sajtó, és ki tudja, még miféle összetevők.
süti beállítások módosítása