Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.04.05. 12:29 emmausz

Szabad, szabadabb, szabadabadabadabb

Ez jobb, mint a gut besser, gösser.
Azért jobb, mert én találtam ki. Azért jobb, mert nem akar semmivel többet sem jelenteni, mint egy dobszóló imprója. Jelentése nincs, csak ritmusa: tititititititá. Olyan ritmusos, mint Utassy József négysorosa: Szemere szomorú szamara számára. A játékosságán kívül halljuk a dobok pergését, Magasból indul, s lefelé tart: e-o-a-á.
Már csak egy cintányér hiányzik. Simán odaférne a vers végére – mutatom
Szemere
szomorú (jobb lenne rövid u)
szamara
számára (lelassul a hosszú magánhangzók miatt
Psssst! T-pam-pam-sssssh ssssssssh ssssssssh
No, ilyen nekem ez a szabadabadabadabb. Könyvkorrekció során bukkantam ma a szabadabb szóra. Jó szó. Innen már csak ki kellett bontani, ami benne rejlett.
A szabadabb azért is időszerű, mert ma szabadabb vagyok, mint tegnap voltam, s remélem, holnap is szabadabb leszek, mint ma voltam. Ez a szabadság a közérzetemre vonatkozik, mely kezd az influenza fojtogatása alól felszabadulni.
Nem hagyom, hogy szidják az antibiotikumokat. Ha ritkán is, de nagy szükség van rájuk. Amikor az egyéb próbálkozások kudarcosak, akkor nehéztüzérségként bevethetők a fertőző gócok szétbombázására. Valahogyan így élem meg a nyomás alóli szabadulást.
Már ma is szabadabb vagyok, de
Holnapra még szabadabadabadabb leszek. 
Lábjegyzet. Közöm a Ter 33-hoz.
Ézsau és Jákob találkoznak. Mint az előzőekből kiderül, Jákob ajándékkal várta bátyát: 200 kecskét, húsz bakot, 200 bárányt és húsz kost, harminc tevét csikajával, negyven fiatal tehenet, tíz bikát, húsz szamárkancát és tíz szamárcsikót adott neki. Elég tekintélyt parancsoló a felsorolás (Mennyi lehetett akkor az egész nyája?). A találkozás során nagy összeborulások, s kölcsönös bemutatkozások: Ki kihez tartozik, kinek a fia stb. Ézsau vonakodik elfogadni öccse ajándékát mondván, hogy neki többszöröse van, minek még. Végül mégis fogadja a jószágokat, s megegyeznek abban, hogy Ézsau törzsével a szokott tempójában, Jákob pedig a gyerekekkel és a nyájjal poroszkálva haladgat. Volt ebben némi tartás. Mindenkinek jobb, ha mielőbb elkülönülnek egymástól.

Közöm. Az anyagiakhoz való ragaszkodásom elég sokat változott életszakaszaim során. Valamikor egy golyóstollért lehajoltam az utcán, s irigyeltem azokat, akik karórát találtak. Idősödve nem érdekel, hogy Parker-tollam van-e, vagy ICO. Felkapom, mert fel akarok jegyezni valamit. Órát kaptam többször is. Egy részüket elajándékoztam, mert csak egyet csatolok karomra. Azt is ritkán teszem. Mindenütt belefutok időjelzőkbe (a PC sarkán, a tévé képernyőjén). Ezer és egy óránk mutatja az idő múlását. Nem érdekel az óra. De a pénz se. Jobb nyugdíjat számoltak nekem, mint amiben reménykedtem. Nincs szükségem pénzre, sem tizenöt öltönyre, semmire. Megértem Ézsaut, aki szintén nem szűkölködött. Az ajándékozás misztikus valami. Biztos, hogy önzetlen? Mit akar cserébe az ajándékozó? Így volt ez már sokszor és sokhelyütt. Pl. Trójában a falóval: Timeo danaos dona ferentes, azaz félek az ajándékot hozó görögöktől. Vagy pl. Pelikán elvtárs esetében, akit malackával etetnek, sejtetve vele (munkaebéd enyhe gyomorgörccsel, ahogy az már lenni szokott), hogy fognak még valami fontosat kérni tőle.     

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr295950270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rozsa T. 2014.04.05. 17:38:36

Veled örülök a megkönnyebbülésnek!
Az antibiotikum varázsszer, ha nem visszük túlzásba s nem szedjük akkor is, ha nem indokolt. Emlékszem, sógornőm úgy szedette annak idején a Maripen nevű csodaszert a gyerekeivel, mint a cukorkát, ráadásul abbahagyva 2-3 szem után, mert hamar jelentkezett a hatása - eleinte!

emmausz 2014.04.05. 19:19:33

Köszönöm soraidat. Próbálok kitartani. Már könnyebb valamennyivel. Ez most nagyon cudar volt.
süti beállítások módosítása