Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.04.20. 10:09 emmausz

Misztikus világ

Ha csak a rózsafüzér egyes titkaira gondolok, kizárólag a hit által lehet elfogadni őket.
1. Istenember, akit a Szentlélektől fogan egy fiatal lány.   
2. Meddőnek tartott Erzsébet idős korában megszüli Ker. szt. Jánost.
3. Angyalok hirdetik az Üdvözítő születését.
4. Simeon tanúságot tesz róla, hogy a Messiást tartja a kezében.
5. A 12 éves gyerek ámulatba ejti a templom szolgáló papjait tanításával.
És sorolhatnom őket napestig. A három-egy Isten léte, Jézus csodái, kétszeri csodás halfogása, Jézus, aki lecsendesíti a tengert, jár a vízen, Krisztus kétszeri kenyérszaporítása, számtalan beteggyógyítása, halott-feltámasztása, saját maga feltámadása, isteni színeváltozása, jelenléte az Eucharisztiában, az oldó-kötő hatalom kegyelmei.
Ha meggondolom, egy valóság van, s annak hitünk szerint isteni kinyilatkoztatáson alapuló történései, részei. Múltkor idéztem J. Ratzingert, aki azon elmélkedik, hogy a minket szerető Istenről látható világunk nem ad bizonyítékot.
Kapaszkodónk Krisztus, aki életével, halálával, feltámadásával igazolta tanításait (tetteivel szavait és viszont). A benne való hit a vízválasztó. Aki elfogadja szavai, tanítása, tettei igaz voltát, annak a számára az egyes – emberi tapasztalattal nem magyarázható – események (csodák) csupán a hitrendszer elemeit képezik. Aki nem kívánja elfogadni a világegyetem alapjában misztikus voltát, az sokféle elméletekkel állhat elő időről időre, vagy egyszerűen értetetlenül áll az emberi agy számára befoghatatlan (makro- és mikro-) kiterjedések előtt, az idők egymásutánjának titkai előtt, s az elképzelhető, de meg nem tapasztalható további dimenziók előtt.
A keresztények 2000 éve kitartanak a feltámadás ténye mellett, s hiszik (hisszük), hogy Isten nem hagyta magára a teremtést, hanem Atyaként viseli gondját ingyenesen szeretve minden embert, már csak azért is, mert a saját képére és hasonlatosságára teremtette.
Ebben áll húsvétunk titka. És azért titok, mert kézzelfoghatóan nem megtapasztalható, csak a hit által fogadható be és el. (Krisztus a szegletkő, melyet az építők elvetettek, s hozzátehetjük: mind a mai napig sokan elvetnek.)
Lábjegyzet. Közöm a Kiv 1-hez.
Új könyv indul, a történet folytatódik. Izrael fiai szaporodtak, betöltötték Egyiptomot. Hogy megnyomorítsák őket, munkafelügyelőket állítanak rájuk, akik kegyetlenkednek az izraeliekkel, és a legkeményebb munkákkal akarják elvenni életkedvüket. Két bábájukat felszólítják, hogy az újszülött fiúkat tegyék el láb alól. Azok kijátsszák a törvényt. A fáraó eztán mindenkit felhatalmazott, hogy az izraeli fiúcskákat dobják a folyóba.

Közöm (közünk). 1. Vannak népek, ahol a termékenység átlagon felüli. Ez nem függ össze az anyagi jóléttel, a mai gazdag államok példája jól mutatja. A helyzet mintha fordított volna.  A 3. világbeliek szaporodnak. Afrika, Dél-Amerika, India, Kína. 2. Ma a fiúkat tartják meg, s lányok millióit abortálták el Kínában, ahol csak egy gyerek születhetett, s az akkor legyen fiú. Indiában, ahol egy apa koldusbotra jut, ha lányát férjhez akarja adni. (Nemegyszer az asszonyt is megöli férje, hogy újraházasodva újabb vagyonkához jusson. Remélem, nem túl gyakori ez.) 3. A kényszermunka őse megtalálható az ókori civilizációban. 4. Ma is megy a sarcolás. Az utcánkban mindenféle parkolási anomáliát 10 000 ft-os csekkel „jutalmaznak”. A fene érti, hogy miért. Valamikor az idegenektől szedtek vámot és adót, nem a fiaktól. Ezt Jézus is megjegyzi Péternek 2000 éve. Mi történik ma? Megzavarodtunk?

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr656055573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása