Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.07.11. 12:09 emmausz

Ezek az értelmiségiek

Kint jártam a könyvmegállónál. Vittem és hoztam.  Amit vittem, nem érdekes, hisz vittem, amit hoztam: H. S. A keresztes lovagok és Németh László A kísérletező ember c. munkája. Németh László csak egy volt és csak egyszer. Remélem, ma is él olyan értelmiségi, aki úgy ír, mint ő, és olyan változatos témákat lebbent fel. Tudni vélem, hogy Tiszatáj főszerkesztőjeként szinte mindent megírt, vagy képes lett volna számról számra minden cikket összehozni.
Lábjegyzet a Szám 19-hez. Olykor a Biblia érdekes megfogalmazásokat alkalmaz. A fejezet címe: A vörös tehén hamva. Lecsaphatnának rá a krimi írók, olyannyira blikkfangos. Ám korántsem ilyen típusú a fejezet tartalma. Arról szól, hogy égő áldozatképpen egy hibátlan vörös tehenet mutasson be Eleazár pap, s a tehén porának a felhasználásával készítsen tisztító vizet. Ez a víz áll rendelkezésre aztán a tisztátalan emberek rituális megtisztítására. A fejezetben írva van, hogy aki tisztátalan és nem hajlandó megtisztulni, az olyat ki kell irtani a nép köréből. Közöm. A katolikus gyakorlatban a bűnös tisztátalan. A különféle gyarlóságoktól az égbekiáltó bűnökig terjed a skála, egészen a megátalkodásig (A Szentlélek káromlásáig). Utóbbival most nem foglalkozom, a többi bánat és a bűnnel való szakítás elhatározásának a kérdése (tökéletes bánat, bűnbánat szentsége, keresztség). Isten irgalmas a bűnöshöz, ha hozzá fordul segítségért. Jézus kortársa így kiáltott fel: Hiszek, Uram, segíts hitetlenségemen. A XX. században ezt javasolta Medvigy Mihály piarista minden jó szándékú ateistának: „Isten, ha vagy, segíts, ha tudsz.” Érdemes megpróbálni. Ma egy fb-bejegyzés arról szólt, hogy Stephen Howking meggyőződéssel állítja: a Nagy Bumm előtt nem volt semmi, ezért nem lehetett senki és Senki. A gondolata mellett találtam egy hivatkozást arról, hogy egy osztrák matematikus saját tudományával igazolta, hogy elképzelhetetlen a világegyetem Isten nélkül. Én úgy tudom, kevesen látnak át a transzcendens világba, s Isten-élménye sincs mindenkinek. Ám, ha volna, azzal se ragadná meg a teljességét, mert Isten megragadhatatlan. „Istent még senki se látta.” Majd odaát.       

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr126500173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása