Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.11.12. 09:59 emmausz

Szűkölködés és bővelkedés

Reggeli kelés. Egyelőre magára hagyjuk az ágyneműt. De a látvány! Húgom hangján hallom 50 év távlatából a meseszöveget:
– Láttál már szamárfészket?
– ...?
– Nem láttál? ... Akkor nézz az ágyadra, az egy szamárfészek.
Mise után kisimítom a paplanokat, feleség alájuk piszkál és kiveri szögletesre a párnákat. Majd rájuk hajtja az általam már egyszer „elvágólag” kiterített paplanokat. Mondom neki: Közmondás a Halotti beszéd stílusában: Ki mend veti ágyoát, úgy aluszja álmoát.
***
Felkapom a gyűrődős ingemet. Innen tudom, hogy csakugyan pamuting. Készült – csak úgy, mint a cipőm – Indiában. Tartok tőle, hogy gyerekmunkával. Elképzelem, hogy az ütlegelésekhez szokott, enervált, álmos kisgyerek elálmélkodik azon: hogy a fenében lehetséges, hogy ekkora dög nagy emberek is léteznek, akik kitöltik ezt a neki szárinak vagy más egyéb öltözetnek bőven elégséges inget. Elgondolja, hogy milyen jó lehet azoknak (nekünk, nekem). És nem tudja, hogy nem jó nekünk, akik keringési zavarokkal kínlódunk mozgásszegény, ám túltáplált életmódunk miatt. Túltáplált a testünk, s túltáplált a lelkünk (szellemünk) is. Ráérünk (???) egész nap a számítógép előtt ülni, a mobilunkat simogatni, a tévét nézni. Ma reggel a Fb-on egy ilyen okosságot találtam: Egy orosz pasi balkarját ívben a feje fölé emeli, jobb kezével megmarkolja bal hóna alatt a T-shortját és egy rántással áthúzva a fején kibújik belőle, ezzel hatalmas időmennyiségeket megtakarítva. De mivel 15-x mutatta be egymásután, semmiféle időmegtakarításról nem beszélhetünk. Gondoltam, hogy utána azt is megmutatja, hogy két másodperc alatt hogyan kell a hosszú ujjú inget összehajtani, de nem tette. Viszont tegnap este elkezdtem klipeket nézni a fiatal virtuózok versenyéről. Önkritikusan megjegyzem, hogy csak az első hangszerest néztem végig. A többibe belehallgattam. Mit értem vele? Egyszerűen besokalltam, mint a versbeli bélyeggyűjtő gyerek, aki egyszerre egy kiló bélyeget kap. kiderült, hogy a zsűri sokkal nagyobbra értékeli ezt a kultúrmissziót, mint az X-faktorét. (Elképzelem, az X-faktor zsűrije hogyan reagálna ezekre a szavakra.) Kritikusan megjegyzem, hogy minden civilszereplős műsor lötyög, mivel némi eufémiával mutatják be a soron következő szereplőket, s nem szívesen hallgatom a többnyire érdektelen csevegést. A zsűrik szakértelméről hadd ne szóljak. Igen szubjektív az egész miskulancia emberi oldalát és meghozott ítéleteit tekintve is. Még hozzáteszem, hogy Kodály ugyanúgy ellenezte, hogy énekkarok kórusversenyeken egymás ellen vetélkedjenek. Ő a díj nélküli kórustalálkozók híve lett volna. Énekeljenek a kórusok egymás és a közönség gyönyörűségére. Nem fogadták el észrevételét. Mindezeket csak az hozta ki belőlem, hogy leírjam: nemcsak testileg, hanem szellemileg is túl vagyunk táplálva, és ahogy az élelmiszerek között egyre több a természetben soha elő nem forduló matéria, ugyanúgy egyre kevésbé van köze életünkhöz annak a mérhetetlen tömegű információáradatnak, amelybe naponta belefulladunk.
Ha most megjegyzed, hogy nem kötelező az elektronikai eszközök rabjaivá válnunk, azt felelem: Igazad van.
Összefoglaló az 1Sám 28-hoz. Nála bujdokolva Dávidot kötelezi Achis, hogy harcoljon vele együtt (a filiszteusokkal) Izrael ellen. Dávid rááll. Saul, aki korábban kiirtatta a halott látókat, most, hogy Sámuel próféta már meghalt, ha nehezen is, de felkutat egy életben maradt látót, hogy megérdeklődje tőle, mi vár rá. A látó megidézi neki Sámuelt, aki Saulnak megjósolja, hogy az Úr kiragadja kezéből a királyságot és Dávidnak adja. „Holnap fiaiddal együtt velem leszel”. Egyértelmű: meghalnak. Saul alig viseli el ezt a szörnyű információt. A látó egy hízott borjút vág le nyomban s készíti el Saul és emberei számára. Kenyérrel is kínálja, hogy magához térjen. Közöm. Fatalista révén sose kívánkoznék megismerni sorsomat, közelítő végemet. Fülemben cseng a régi angol sláger refrénje: / Bárhogy lesz, úgy lesz, a jövőt nem sejthetem, / A sors ezer rejtelem... / Ahogy lesz, úgy lesz! /Bárhogy lesz, úgy lesz! /. Azt hiszem, nagy igazságot fejt ki a szöveg. A Saultól forszírozott halott idézést az egyház tiltja, de az üdvözültekkel, a szentekkel, a testetlen lényekkel való kapcsolattartást nem. Sőt. A közbenjárásukat kérő ima a hozzájuk való közeledés elfogadott módja. Istent is szólítjuk imáinkban. De bizalmatlanság volna részünkről a jövőnket illetően faggatni. Mi tegyük csak a dolgunkat a szeretet-parancsnak engedelmeskedve.  

5 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr386890023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rozsa T. 2014.11.13. 01:53:09

Testi és szellemi túltápláltság tekintetében igazat adok neked, nomeg a sok felesleges információ-özön tekintetében is. Egyre passzívabb nyelőcső lesz belőlünk...

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2014.11.13. 23:04:18

A virtuózok versenyének csak a beharangozóit látom néha, de már az a pár másodperces előzetes is elvette a kedvemet tőle, mert minden zsűritag olyan eltúlzott és csöpögős dicsőítéseket zengedez, hogy ha az egész műsorban ezt művelik, én inkább nem vagyok rá kíváncsi.

emmausz 2014.11.14. 07:37:29

- Rózsa. Muszáj volna megtanulni uralnunk a kommunikációs eszközöket, mégis mintha sokan rabszolgájává lennénk.
- Ági: Sokszor a kevesebb a több. Ha Kis kezek, nagy mesterek címen fiatalok muzsikálását látnánk, hallanánk, jobban járnánk. De a zsűri a szakértéséért járó tiszteletdíjról aligha mond le.
Mindig érdek húzódik meg a háttérben.

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2014.11.15. 11:49:34

@emmausz: Így van. A gyerekek játékára én is kíváncsi volnék, csak ne lennének ott a felnőttek! :)

emmausz 2014.11.15. 12:41:32

Ugye-ugye. A gyerekek közül néhány nyer, a többségnek csak a felesleges izgalom marad. De kérdem: van-e olyan zsűritag, világosító, rendező, aki nem kapja meg a tiszteletdíját?
Ha megkapja, akkor nem kérdés, hogy kiknek érdekük a nonstop vetélkedők.
süti beállítások módosítása