Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.11.14. 09:47 emmausz

„Egyen drazsét, vegyen kefét!”

A reklámok természetükből fakadóan erőszakosak, tolakodók, szemed elé akarnak kerülni, füledbe akarnak harsogni, agyadba akarják vésni, hogy a reklámozott vacak nélkül üres az életed, a kacatok nélkül nem lehetsz boldog, a régit már rég el kellett volna dobnod, a hirdetés felmutatói 5% kedvezményt kapnak, és akik nem mutatják fel, azok is.
Biztos tapasztaltad, amit én. Dolgoznál valamit a számítógépeden, néznél egy filmet, egy videót, de addig nem juthatsz hozzá a kívánt tartalomhoz, ameddig a film alsó felén le nem fut egy vagy több reklám. Feltehetően nem olvassák a reklámszakemberek, azért mégis ideírom: Jól kösse fel az a reklámozó a gatyáját, akinek szeretné, hogy hirdetése hatására elkezdjek vásárolni. Meglehetősen opponáló természetem van. Gyűlölöm az erőszakot.
Újabban egy még idegesítőbb jelenség ütötte fel a fejét a műfajban. Állandóan villódzik valami, valamiféle reklám: „Te vagy a szerencsés 100 000 látogató”; nyerj; akció, csak neked, stb. Tűrtem, ameddig tűrhettem ezt az újabb pimasz merényletet, de újabban egyre szaporábbak a képernyőszéli villódzások, melyek szemrontó léte hihetetlenül zavar. Nemcsak a szememet rontja, az idegrendszeremet is próbára teszi (tette). Mivel egyelőre a képernyő szélein jelennek meg ezek a vibráló semmik, fogok egy papírlapot és kizárom velük a reklámokat. Nekem ne villóddzanak kéretlenül.
A csatát megnyertem. De mi lesz akkor, ha a képernyő közepét foglalják el erőszakos és nem kívánt hirdetések?
Nos, úgy képzelem, hogy akkor fogok felhagyni a számítógép használatával.
A papír egyelőre nem vibrál, a tollam se és a szemem se.
Összefoglaló az 1Sám 30-hoz. Intermezzo. Napokkal (fejezetekkel) korábban a „látó”-asszonyon keresztül megtudja Saul, hogy másnapra meghal fiaival együtt. Azóta fejezetek (napok) múltak el, s még mindig másról beszél a Biblia. Itt arról, hogy Ciklagot egy martalócbanda megtámadja és felgyújtja. Értékeit, embereit elviszi, elhajtja. A kudarc miatt Dávid megkövezésén gondolkoznak saját emberei. Ő pedig Abjetár pappal előhozatja az efodot, és választ kér az Úrtól, megtámadhatja-e eredménnyel a martalóc amalekitákat. Igenlő válasszal a tarsolyában megindul ellenük 600 emberével. Ebből 200 inkább a málhák őrzésére vállalkozik. A maradék 400 összetalálkozik egy egyiptomi rabszolgával, aki megmutatja nekik, hol találhatók a rablók. Dávid rajtaüt az immár dorbézoló seregen, s egy szálig lekaszabolja őket. Két feleségét visszakapja, s mindenféle zsákmányt magukkal visz. Elosztja (a málhákra vigyázóknak is juttatva belőle), sőt a szegényebb törzsek városaiban élő rászorulóknak is küld a rablóktól „einstandolt” holmikból. Közöm. „Nélkülem semmit se tehettek” – mondja majd 1000 évvel utóbb a Mester. Ez Dávid korában is így volt. „Elég neked az én kegyelmem” – jegyzi meg egy égi sugallat kapcsán Szent Pál. A kegyelem, a karizma különleges adomány, amelyet a Lélek oszt kinek-kinek tetszése szerint. (Vö. 1Kor 12,11) Rácsodálkozhatunk Dávid eddigi életére visszatekintve, máris mennyi sikerhez juttatja az Úr, s látni fogjuk, hogy még mennyi siker koronázza életét. A titka talán annyi: hogy sikereit az Úrnak tulajdonítja. Lehet, de nem biztos.  

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr166895599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klári Bodó 2014.11.14. 22:06:25

De az biztos, hogy mégis engedelmes vagy: cipőt a cipőboltban veszel! :)

emmausz 2014.11.15. 07:21:31

Klári, van még olyan? Amit hordok, az az Auchanból való és indiai. Lassan váltanom kell. A kabaréra én is emlékszem: Cipőt a cipőboltból. Vagy a pék áruiról: Zsemle, kifli, zsemle kifli.
süti beállítások módosítása