Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.11.30. 10:56 emmausz

Utazunk, megérkezünk

„Túri Dénes tökfeje oxigénnel van tele, hozzányúlni nem szabad, minden percben robbanhat” – kacsint vissza rám 60 év távlatából a csúfolódó versike. Tegnap útra kerekedtünk, hogy felkeressük rég nem látott felnőtt gyermekünket és családját Mosonmagyaróváron. Mivel a magyarok mindmáig úgy vélik, hogy Bécsből sokkal szebb, jobb és olcsóbb ajándékokat hozhatnak haza karácsonyra, a köznépi őrület már elindult. A szokásos rail-jetre egyetlen helyjegy sem volt (pedig biztosan a lehető leghosszabb szerelvényt indították útnak), így egy MÁV-járattal uszultunk Nyugat-Magyarországnak. A mi vonatunk neve Advent-express volt, s Bécsig szállította a nagyérdeműt. Nem akarok lehorgonyozni a bevásárlás témánál, csupán megjegyzem, lehet ebben némi sznobság is. Csak az onnan hozott cucc lehet elég jó. Lehet aztán a vándorlás hátterében a széltében-hosszában terjesztett hír: a kint azonos márkajelzéssel forgalmazott áruk jobb minőségűek, mint amit ide fuvaroznak. Lehet, bár Éva sose emlegette, hogy a francia Nesquik vagy Nescafé jobb, aromásabb volna, mint amit itt fogyasztanak velünk nyáron.
Visszatérek az Advent-expressre. Már csak első osztályra kaptunk helyjegyet. Nos, ide csatolódik a gyerekcsúfolódó. Ez a szerelvényt nem egy mai Siemens, hanem valamiféle öreg villanymozdony vontatta. Régi mozdony, régi vagonokkal. Szó se róla, az első osztályú párnázott székekben kényelmesebb ülés esik, de az első osztály komfortjához kétségeink fűződnek. Mondja T.: emlékszel, nyáron egyszer majdnem megfőttünk, mert nem lehetett a fűtést kikapcsolni. Itt és most fordított a helyzet. A légkondi abból áll, hogy hűvös levegőt fúj a ventilátor a kupéba. Igaz, hogy a falon van egy tárcsa, ez elfordítható volna, de ki mer hozzányúlni egy sok időt megélt kocsi tartozékához. Lehet, hogy elfordítva lángnyelvek csapnak ki a székek alól, lehet, hogy gőzfelhőbe keveredünk, ... bármi előfordulhat. Végig télikabátban üldögéltünk a kocsiban. Kétségeim nem múltak el leszálláskor sem. Egy zöld gombot kellett megnyomni, hogy kinyíljon az ajtó. Bár a gomb nem jelezte világítással, hogy jó helyen tapogatok, az ajtó engedelmeskedett, s baj nélkül lekecmeregtünk a vagonról. Út közben készítettem néhány fotót a ködös síkságról, megérkezve pedig a vidám családról.
Összefoglaló a 2Sám 15-höz. Absalom Dávid trónjára tör. Megszólít mindenkit, aki a királyhoz indul igazságtétel céljából. Értésükre adja, hogy Dávid nem fogadná őket, de ha mellé állnak, ő eligazítja sorsukat. Ezzel a taktikával négy év alatt Izrael meglehetősen nagy részét maga mellé állítja. Júda élén továbbra is Dávid áll, aki csaknem bujdosásra adja a fejét. Kipróbált emberei követik őt. Dávid az Olajfák hegyére húzódik vissza, Absalom pedig bevonul Jeruzsálembe. Dávid hű emberei közül némelyeket Absalomhoz küld, hogy információkat szerezzenek róla, és Achitofelt elfordítsák a lázadó fiútól, s tájékoztassák a történésekről az idős Dávidot. Közöm. Az embereket valamiért vonzza a pártoskodás. Kettő három ellen, és három kettő ellen. Ismert mondás szerint, ha három magyar összejön, azonnal négy pártot alakítanak. De melyik országban nincsenek pártok? Alighanem mindben vannak. A megosztottságra törés az élők sajátja. A törzsfejlődés mozgatórugója volna ez az állandó megmérettetés? Ki tudja? Itt fia apja ellen fenekedik. Az, aki már gyilkolt, annak talán könnyebben is megy a lázadás. Gennyed a politikai seb a családon belül, mely utóbb majd kifakad. Korunk gerjesztett káoszára hajaz a régi rendetlenség.  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr286944717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása