Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.12.31. 07:36 emmausz

BÚÉK!

Gondolj el egy rajztáblát. Varázstábla az. Keretén belül fehér lapon műanyag fólia. A táblához ceruza is tartozik, de nem grafitceruza, hanem mágnes, amely előhívja a fehér lapból a fekete vonalat. Így képződik a táblán a rajz. Egy ilyen táblája van Leventének, amelyet szívesen használ, s meglehetősen szabályos köröket alkot rajta. Ezek hol labda, hol emberfej névre hallgatnak. Különösen akkor, ha rájön, a köralak alsó felén érdemes egy enyhén görbülő ívet húzni, ez lesz a mosolygó száj. Apja úgy tudja, hogy eddig egészalakos képet nem készített a mesterke. Ma ezt megtette. A szokásos fej alá két egymással nagyjából párhuzamosfüggőleges vonal került. Elárulta a mű címét is, ami természetes így karácsony táján: JÉZUSKA.
Azért tudom, hogy így esett a nagy eset, mert emailben megkaptuk a mű elektronikus változatát. Válaszoltam a drótpostára. Muszáj volt, hiszen, ha ez az alkotás a Jézuska, akkor ez egy szentkép. Levi első emberábrázolása az istenembert hozza a maga egyszerű kifejezési eszközeivel.
Elhisszük neki, hogy Ő az. Mint ahogyan elhisszük, hogy az altamirai barlangrajzokon vadász van meg bölény. Közös mindkettőben az eszköztelenség, a lényeg kiemelése és a rendelkezésre álló technikával való élés.
*** 
Olvasok egy vonalas időkben megjelent könyvet: A mai magyar nyelv címűt. Néhány érdekesség. Az iromba szóról mindenféle jelentést elképzeltem a szót hangulata alapján csak azt nem, amit valójában jelent: Pettyegetett. Ugyanígy a padmaly szóról valamiképpen a padlás egy félreeső zuga vagy valami hasonló jutott eszembe, de a szó a folyóáramlása folytán kimosott partbeszögellést jelenti. Nahát! Biztos sok ilyesféle van, annál is inkább, mivel a max. tízezres nagyságrendű szókincshasználatunkhoz képest több mint 1 millió elképzelhető magyar szó van, melynek jó részét értjük, de nem használjuk, más részüket valamilyen oknál fogva nem is értjük. Pl. egy tájegység, egy kor ahol, illetve amelyben meg se fordultunk életünkben stb.
Mivel a polgári év utolsó napjára értem: BÚÉK! – üzenem minden rokonomnak, ismerősömnek, ismeretlennek barátaimnak. Akik rég óta ismernek, tudják, hogy olykor legyintek az újévi fogadalmakra. Nem jelent nekem semmit: Mától új életet kezdek. Miért is tenném, hiszen még a régit se fejeztem be. A változások persze mindenki életében bekövetkeznek, de jobban szeretem a reformokat a forradalmaknál.
***
Jelentem még, hogy Estelle ma ünnepli 11. születésnapját. Isten éltesse a drágát, vagyis Bonne anniversaire! A többieknek is minden jót: Bonne année! 
Összefoglaló a 2Kir 1-hez. Acháb halála után fia, Achaszja balesetet szenved, s állapota súlyos. elküldet Baál-papjaihoz, hogy jósolják meg, felépül-e? Illéshez jut a hír, az Úrtól, s kérdőre vonja a küldöncöt, hogy nincs-e Istene nemzetének? Majd közli a Fentvaló üzenetét: Király nem kelsz fel fekvőhelyedről. Achaszja 51 emberrel üldözi Illést, aki egy hegy tetejére megy. Üldözőit tűz emészti el. A király újabb 51 embert meneszt utána. Ezek hasonlóképpen járnak. A harmadik 50 embert vezető kéri, hogy Illés ne ölesse meg őket, inkább lépjen a király elé. Az Úr angyala is biztatja, mondván, hogy nem lesz bántódása. Illés a király szemébe mondja, hogy meghal. Testvére, Jorám lett utódja. Közöm.  A 102 ember, valamint a király halála egyet nyomatékoz. Aki elfordul az egy igaz Istentől, magát bünteti meg vele. Illés a harmadik 50+1 fő életét nem oltja ki. (Persze nem ő teszi ezt, hanem csak engedelmeskedik egy oktató hangnak. „Ha Isten embere vagyok, szálljon alá tűz az égből, és pusztítson el ötven embereddel együtt.” Isten tüze volt az, mely lecsapott az égből. Egy Isten van, a többi nem az. De ez az egy ez VAN. Korábban mind hittek valamiféle istenségekben. Ma már itt sem tartunk. Az egy létét is kétségbe vonják sokan. Pedig a kérdés alapvetően meghatározó. Teljesen más a sorsunk, ha van, mintha nincs. Ha elfogadjuk, hogy van, azonnal egy következő kérdés tolakodik elő. Hogyan viszonyulunk hozzá? Keressük, megpróbáljuk függetleníteni tőle magunkat, miképpen egykor Jónás tette? 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr427024721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása