Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.02.15. 20:23 emmausz

Szellemi svédasztalom

Nyitott könyveim bőven akadnak. Nem mintha nem szeretnék olvasni. Csakhogy a jobbért sűrűn otthagyom a jót. Ebből következik, hogy ha kezembe kerül egy jobb, kezdek belemerülni. Lakásunk ebből a szempontból szellemi svédasztalra emlékeztet. Kirakva a választék, s ez időről időre változik. Éjjeliszekrényemen Mócsy Imre Nyitott szívvel c. munkája. Kitűnő mű, egyelőre zárva. Ugyanígy Morus Tamás Utópia c. munkája is. Könyvjelző mutatja, hogy nagyot haraptam Werfel remekéből, a Musza dag negyven napja c. munkájából. Kellő hangulat kell hozzá. Olykor belekortyintok, de a sok „zöngicse” miatt gyakorta leteszem. Könyvjelző híján asztalomon hasal kinyitva A. Spadaro SJ Cyberteológia c. munkája. „Komoly szándékaim vannak vele”, hogy bakatársam minden héten másnak írt szerelmi vallomását ideidézzem. Ezzel asztalom el volna intézve. De az étkezőben áll, mert vacsora után belekóstoltam Tamási Áron: Szülőföldem c. könyvébe, s olvasásának folytatását várja. Én is. Nem szép tőlem, hogy R. Rohr Rejtett dolgok c. munkáját félbeszakítottam. Emlékezetem szerint redundanciája miatt. Tipikusan az a mű, amelynek a témáját sokkal rövidebben ki lehetne fejteni. No de akkor nem állna össze könyvvé. Hány munkának ugyanez a hibája. Mindenesetre gondolatai figyelmet érdemelnek. Talán majd egyszer. Mustó Péter jezsuita gondolatait szerkesztették össze Megszereted, ami a tiéd címmel. Jónak ígérkezik belelapozás után. Átlapoztam Szabó Feri (jezsuita) könyvét: Találkozások.  Megmosolyogtatott, és a közös munkában töltött időkre emlékeztetett az kötet számos története, melyek a vele kapcsolatba kerülők színes sztorijainak a füzére. Aktívkoromban ebéd után Feri kezdeményezésére rendszeresen elfogyasztottunk egy kávét kisebb-nagyobb társaságban. Ilyenkor emlegette életének érdekes mozaikszemeit, többnyire megjegyezve: „Most ti hallottátok, de nem lesz, aki összeszedje ezeket az érdekességeket.” Tévedett. Saját maga szerkesztette kötetté s adta ki a vele megesett kuriozitásokat, sokak szórakoztatására.
Korántsem teljes azoknak a köteteknek a címlistája, amelyek hátam mögött sorjáznak, s jobb sorsra várnak. Akadnak közöttük olyanok, amelyekhez kevés affinitásom van, mások elfütyülnek a fejem fölött magasröptű eszmefuttatásaikkal, némelyikük témája egyszerűen nem vonz. Legalábbis mostanság nem.
A becsületes svédasztalról ehetsz, amennyit akarsz. Azt az ételt, italt választod, amelyikhez kedved van. De hogy végig tudnád enni a kínálatot, alig hiszem. Ugyanígy van ez a „szellemi svédasztal”-lal is. Azért van bő választék a könyvekből, hogy a kedvemre valót emelhessem le a polcokról, vehessem föl az asztalról.   
Összefoglaló a 2Krón 6-hoz. Salamon beszél a néphez, majd az Istenhez. 1. A néphez: Röviden összefoglalja nekik, hogy az egyiptomi kivonulás után eddig sose volt temploma az Úrnak, de Dávidnak megígérte Isten, hogy fia, Salamon emelhet neki hajlékot. 2. Az Úr elé térdelve: „Izrael Istene, nincs hozzád hasonló.” Örül neki, hogy templomot építhet az Úrnak. „Nappal és éjjel szemed legyen nyitva e ház fölött, amelyről kijelentetted, hogy nevedet ott helyezed el.” Majd kéri az Úr segítségét az igazak védelmében, az aszályok elkerülésére. Az éhínség, pestis, mindenféle férgek támadása ellen, az ellenség rontásai ellen, az idegen imáinak a meghallgatásáért, népe harci sikereiért. Kéri, ha népe időlegesen elfordulna Urától, bocsásson meg nekik, amikor megtérnek hűtlenkedéseikből. Utoljára magáért is könyörög: „ne fordulj el fölkented arcától, hanem emlékezzél meg irgalmadról.” Közöm. Szeretem ezt a képet: „Nappal és éjjel szemed legyen nyitva.” De hiszen ez történik. Ha az angol gyarmatbirodalom összetákolása idején az angol uralkodók átmenetileg kijelenthették, hogy birodalmuk fölött sose nyugszik le a nap, azaz az egész földgolyón találhatók általuk meghódított népek, az Úr nem időlegesen, hanem örök jelenében kijelentheti, hogy éber és szerető jelenléte folyamatosan kiterjed az egész világegyetemre, s nem a nap nem nyugszik le soha, hanem az Ő munkálkodása folytonos az egész univerzumban. A látható és láthatatlan galaxisokra éppúgy, mint a parányok világára. Benne az emberre kiváltképp, hisz szeretettel néz minket s hazavár örök birodalmába.

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr977178433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klári Bodó 2015.02.15. 23:14:20

A Találkozások éppen olyan élményt ad, amilyenben részem van ma este. Csak az enyém egy másik könyv. (Majd jövök.)
süti beállítások módosítása