Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.05.14. 20:24 emmausz

Miért hiszek?

A Kairosz kiadó sorozatának CIII. kötetéről.
A bizonyosságot kell keresni. Falus András akadémikussal beszélget Kapitány Katalin.  
Szeretem a kiadó interjúfüzet-sorozatát. Kb. a fele szemnyitogató, vagy ha úgy jobban tetszik, nekem való mondandókat hordoz. (A másik fele is ismert figurák életének kulcsfontosságú eseményeit hozza, de valamiért nekem érdektelen.) Az előbbiekhez tartozónak vélem a Falus Andrással készített kötetkét, mely többszörösen is megragadott, magával sodort, mondandójával felkeltette érdeklődésemet.
– Így pl. ez a káoszelméletről szóló: „A természettudományban vannak ún. sztochasztikus események. Káoszelméletek épülnek erre, ami szerint egy bizonyos elemszám fölött már nem kiszámítható az, hogy mi történik.”  9. o.
– A bizonyítás és a bizonyosság egymástól két homlokegyenest eltérő valami. Semmi sem történik véletlenül. De a bizonyítékokat nem kell keresni. A bizonyosságot kell keresni. Talán a bizonyosság lesz a legnagyobb jelentőségű életünk végén – nyilatkozza. 11. o.
– „A világegyetem tömege mintegy tíz a nyolcvanadikon gramm. Még leírni is döbbenetes. De azt is, hogy egy sejt magjának a DNS-ében található információ kombinációinak a száma úgy aránylik a világ szuperszámítógépeinek az összességéhez [itt nyilván összkapacitásról van szó], mint a Föld tömege egy dióhoz. Elképesztő. Nem?” – kérdi ő, s kérdem én is. 67. o.
– A magasabb rendű élőlények szervezetében többszörös túlsúlyban élnek mikrobák. Az emberi szervezetben majd 100-szor annyi mikroba él, mint ahány emberi sejtünk van. Ezek egymással is küzdenek táplálékért, élettérért. Vannak jó mikrobák és rossz mikrobák, küzdelmük hatásai lényegesek pl. az immunológiai működésre is. 53. o. 

– Több helyen említi az EDUVITAL honlapot  (eduvital.net), amelyen a legújabb kutatási eredményekről számolnak be immunológusok, biológusok, hogy az érdeklődők első kézből kapjanak tájékoztatást. Mint mondja: „az eduvital célja az egészségnevelés sokszínű, gyakorlati tanítása, elsősorban az ifjúságra legközvetlenebbül hatók, így a pedagógusok, eü-dolgozók, lelkipásztorok, szociális munkások, újságírók számára.” 87. o. Majd kicsit körülnézek azon a honlapon, mert érdekel az, ami a tudósokat még jobban érdekli.
De szívesen rendelkezésre állnak a Nagyvárad tér 4. alatti irodájukban, ahová bárki bekopogtathat. 85skk.
– Még megjegyzek sok okossága közül néhányat. Védelmébe veszi a védőoltásokat és az MGO-t. A kettőt támadó – főleg a neten megjelenő anyagokat – az összeesküvés-elméletek közé sorolja.
– Érdekes gondolat: A hit kérdése a miért?, a tudomány kérdése a hogyan? A gondolatot Einsteinnek tulajdonítja.
Akit érdekel, érdemes végigolvasni. Ára: 1500 ft. (Ez a sorozat nem olcsó.)
Összefoglaló az Eszt 10-hez. A perzsa királyok könyvében olvasható: „A zsidó Mardokeus a második volt Achasvéros király után, a zsidók előtt tekintélyes, kedves ember, mert népe javát kereste. Mardokeus megálmodta előre, hogy mi fog történni. A kis forrás folyóvá dagadt (Eszter), s volt két sárkány Ámán és én. A nemzetek összegyűltek, hogy kiirtsák a zsidókat. De a nép Istenhez kiáltott, aki megszabadította őket.” „Ő rendelt két sorsot, egyet Isten népe számára, egyet a pogány népek számára. E sorsok beteljesedtek minden népen óráról órára az ő tervei szerint.”
Közöm. Téves a felvilágosodás istenképe, amely úgy véli, Isten megpörgette az univerzumot, aztán sorsára hagyta: ahogy lesz, úgy lesz. A kinyilatkoztatás folyamatosan arról szól, hogy minden az örökké jelen való Isten gondviselése és színe előtt és akarata szerint megy végbe. Semmi sem véletlen, csupán rejtett az emberi elme előtt. A krisztusüldözésből megtért Pál is megerősíti: Krisztus az alfa és az ómega. Minden érte teremtetett, benn áll fenn a mindenség...

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr787459956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása