Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.08.13. 09:47 emmausz

A Bogáncs és más állatfajták

Este először Blankának (8) kell olvasni, aki dinoszaurusz-kedvelő és régésznek készül. Van egy okoskönyve, amit a D-betűnél nyitott ki. Tudtam, hogy a kiejthetetlen nevű szauruszok érdeklik, azért lapoztam, s elkezdtem olvasni a disznó címsort. Kérdőleg nézett rám, visszaterelve engem a dínókhoz. (ha rövid i-vel írom, akkor is aláhúzza veressel).
Ágoston nagyjából kutyabarát. Kicsi gyerekkorában az öreg németjuhász társaságában érezte magát jól, biztonságban, s ez az állat volt legkedvesebb játszótársa, akivel (amivel) együtt űzték a macskát. Betyár az örök vadászmezőn folytatja ugrabugrálását, ha ugyan teljesen meg nem semmisült mint olyan. Bogáncs viszont él. No, nem valóságosan, hanem képzeletünkben, akik nyomon követik Fekete István regényének a történéseit. Egy biztos: Közvetlen közelről ismerhette a pumikat, mert a regényt olvasva Bogáncs szokásvilága a lehető legtökéletesebben bontakozik ki fantáziánkban. (Fel)olvasom, hogy Bogáncs úgy helyezkedett el a küszöbön, hogy helyéről megfigyelhette a házban és az udvarban történteket. A kutya küszöbre hasalása csakugyan célszerű helyválasztás. Az LGT szövegével: „Kint is vagyok, bent is vagyok, jaj de nagyon boldog vagyok.”
Ám ez a küszöbön hasalás még régebbi időket idéz fel bennem. Piaristák. A 60-as évek első fele. P. Szoboszlay fehér hajjal, fekete reverendában, lobogó, széles cingulussal a derekán járkál fel-alá a teremben, magyarázza a matematikát. Megáll a katedránál. Az első padban ülő kisdiák könyökével támasztja meg busa fejét. Az általános iskolában ezt a tanárok azzal intézték el, hogy aszongya: Tök mellé nem kell karó. Ami nyilvánvaló igazság. Ám P. Szoboszlay ennél fennköltebb lélek lévén Aranyt idézte.   
„Ajtó előtt hasal egy kiszolgált kutya,
Küszöbre a lábát, erre állát nyujtja.” (in: Arany J., Családi kör)
Ám pontatlanul idézte, mert a mi időnkben a nyújtja hosszú ú-val íródik és mondatik, Arany pedig röviddel írta. Nos, mivel a nyújtja szót hosszan ejtette P. Szoboszlay, kénytelen volt a kutyát is megnyújtani, ezzel egyszersmind gunyoros felhangot is adva mondandójának: ...ajtó előtt hasal egy kiszolgált kúútya...
Tanáraink szerették a cikizést, s éltek a nyelv adta lehetőségekkel. Büszkén mesélték, hogy egykori diákjuk, akinek feladata egy időmértékes sor írása volt, a következő sort izzadta ki magából.
Íszom a vízet.
Mire a piarista tanár: Ülj le, te marha.
***
Reggel a misén. Dunszt és forróság. Áll a levegő. Az irgalmatlan szolgáról szóló példabeszéd a téma. A prédikáció azzal indul, hogy fontos egymásnak való megbocsátás, de még fontosabb, hogy ... és itt valamiért kikapcsol az agyam. Gondoltam, a még fontosabb kifejtésével folytatódik. Plébánosunk ennél is bölcsebben cselekedett. A mondat másik felének elhangzása volt beszéde befejező szakasza. A kánikulára való tekintettel. Tanulság: Jobb, ha minden szóra figyel az ember, mert soha sem tudhatja, hogy mik...    
8. ZSOLTÁR. A TEREMTŐ DICSÉRETE (A karvezetőnek, Gát szerint – Dávid zsoltára.) „Uram, mi Urunk, milyen csodálatos széles e világon a te neved! Dicsőségedet az egekig magasztalja a gyermekek és a kicsinyek ajka. Védőbástyát emeltél elleneid ellen, hogy elhallgattasd az ellenszegülőt és a lázadót. Bámulom az eget, kezed művét, a holdat és a csillagokat, amelyeket te alkottál. Mi az ember, hogy megemlékezel róla, az ember fia, hogy gondot viselsz reá? Majdnem isteni lénnyé tetted, dicsőséggel és fönséggel koronáztad. Hatalmat adtál neki kezed műve fölött, mindent lába alá vetettél: minden juhot és barmot, a mezők vadjait, az ég madarait s a tenger halait, mindent, ami a tengerek ösvényén kering.” Közöm. Sokszor idézik ezt a zsoltárt. Pl. „Mi az ember, hogy megemlékezel róla, az ember fia, hogy gondot viselsz reá?” Szónoki kérdés, és a lényeget tapintja: „milyen csodálatos széles e világon a te neved!” Jól imádkozható, könnyű mögé állni teljes mellszélességgel. A zsoltárok megtanítanak imádkozni. Akiből könnyen jön, mondhatja hangosan, akár égre emelt karral. 
NB.: Jézus is zsoltárt idéz a kereszten (a 22.-t), amikor úgy vélik, Illést hívja. 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr187702896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása