Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.08.18. 09:37 emmausz

Ilona

Na,
nagy
nap
van
ma:
Szent
Ilona
napja.
Boldog,
aki adja,
boldog,
aki kapja
az
Ilona nevet,
s nevet.
Boldogtalan volt Napóleon, aki Szent Ilona szigetén végezte életét, s Szent volt Ilona császárnő, aki a Szentföldön két bazilikát is emeltetett, s akinek a nevét kapta a sziget.
Ha abc-rendbe szedem az Ilona betűit, ezt kapom: A linó. Sok változat nem keverhető az arányosan elhelyezkedő hangzókból. Kosztolányi is csak hozzávetőleg használja a névből adódó betűket. „Lallala (a Lallala olyan szép, hogy így hívnak egy élvonalbeli focistát a premier ligue-ben), lanolin, anilin, Il Allah stb.” A csodába! Ez a vers gyönyörű. Körbetáncolja a betűket (hangokat) s meglehetősen felelőtlenül kijelenti, hogy csupa i csupa l, csupa-csupa, de ami összeáll ezekből a rövid sorokból, az bizony művészi teljesítmény. Ezzel a bókkal tartozom Kosztolányinak.
Ami engem illet, részemről Isten éltesse valamennyi Ilonát, Icát, Ilut, Ilcsit, Icukát, Incit, Icust, Iluskát, Ilikét! Az ismerőseimet és az ismeretleneket, a volt kolleginákat, és akik nem voltak kollegináim, osztálytársakat és barátaim barátnőit, feleségüket stb. Boldog névnapot valamennyiüknek!  
***
13. ZSOLTÁR. BIZAKODÓ KÖNYÖRGÉS
(A karvezetőnek – Dávid zsoltára.) „Meddig feledkezel meg rólam, Uram, mindörökre? Meddig rejted el arcodat előlem? Meddig emészti még lelkem a fájdalom és szívemet a mindennapi gond? Meddig uralkodik még rajtam az ellenség? Tekints rám, Uram, Istenem, és hallgass meg! Adj világosságot szememnek, nehogy halálba szenderüljek s ellenségem azzal dicsekedjék: »Legyőztem!« Ne örüljön ellenfelem azon, hogy elestem, hiszen irgalmasságodban bizakodtam, Uram. Segítséged legyen öröme szívemnek, hogy énekeljek az Úrnak, aki jót tett velem.” Közöm. Az Úr hosszan tűrő és az időtlenségben, az örök jelenben él. Nehéz ezt a néhány dimenziós embernek felfognia. Dávid is türelmetlen. Tovaillanó élete sikereket akar felmutatni. Innen a négyszeres sóhajtás: meddig...? „nehogy ellenségem azzal dicsekedjék: Legyőztem.” Ez a motívum másutt is visszatér a zsoltárokban. Sőt a Te Deum kezdetű himnuszban is: „Ne hagyj, Uram, szégyent érnem!” Másutt: „Tebenned bíztunk elejitől fogva.” (90. zs.)

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr757714588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása