Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.09.27. 10:18 emmausz

Csuklóm és egy arasz

Csuklóm mindig „kéznél volt”. Legelőször mindig csuklóm utalt arra, hogy érdemben fogyásnak indultam. Hogy hogyan? Amikor kötő- és zsírszöveteim elégséges mértékben elfogytak, akkor érkeztem ahhoz a pillanathoz, hogy balkezem hüvelyk- és mutatóujja közé szorított jobb csuklóm megmutatta: csakugyan soványodtam. Ez akkor következett be, amikor két ujjam összeért csuklóm körül, mint egy külső tapintókörző.
Mivel bő egy hónapja azzal a szándékkal indultam neki a fogyást célzó tanfolyamnak, hogy leadok minden koloncot magamról, bizony nemegyszer próbáltam átfogni az említett módon csuklómat. Csakhogy nem sikerült – egészen a mai napig. Hogy mit hoz még a nap, ki tudja, de hogy valaminek már most igen örülök, ez az egyszerű visszajelzés arról, hogy a folyamat nem állt meg.
Hány éve van annak, hogy utoljára meg tudtam érinteni ujjvégeimmel egymást a csuklóm körül?! Már magam se emlékszem rá. Annyi bizonyos, hogy egy évtizednél is régebben fordult elő velem. Így aztán ez a vasárnap ünnepi jellegén túl is ünnep. Megvan az első szint, ahova el kívántam érni. De nincs befejezve. Ha lesz kitartásom, nem is fog, csak életem végével.
Iszom rá egy pohár vizet: Egészségemre!
59. ZSOLTÁR. (ízelítő) A GONOSZOK ELLEN (A karvezetőnek a „Ne töröld el” szerint – miktam Dávidtól, amikor Saul odaküldött és őriztette a házát, hogy megölje.) Ments meg elleneimtől, Istenem, védelmezz azoktól, akik fölkelnek ellenem! Ments meg a gonosz munkásoktól, szabadíts meg a gyilkos emberektől! Nézd, az életemre törnek, a hatalmasok összeesküsznek ellenem. Pedig nincs bennem bűn... fenyítsd meg mind a pogányokat. Esténként visszatérnek és ordítanak, mint a kutyák, ... a szájuk tajtékzik, ajkukon kard... De te, Uram, kineveted őket, csúffá teszel minden népséget. Te vagy erősségem, rád tekintek, Uram, te vagy Istenem, menedékem! Jóságos Istenem segítségemre siet... Pusztítsd el őket, Istenem, ...szórd szét és taposd el őket, Istenünk! ... Én ...hatalmadról énekelek,... hiszen Isten az én váram, az én jóságos Istenem. Közöm. Hogy mi is a miktam, arról vitatkoznak a szakfilológusok. Legvalószínűbb, hogy egy, a saját korában közismert dallam, amelynek az ívére-ritmusára rá lehetett lógatni különféle tartamú himnuszokat, zsoltárokat, imákat. Ma is van ilyen. A Szent Gellért himnusz (Felmutat égbe Szent Gellért keresztje...) dallamára írták pl. a piarista-himnusz szövegét (Szentje és atyja kegyes iskoláknak...) Az ima szövege megint krisztusi előkép. Romlására törnek a gonoszok az igaznak, aki Istentől kér segítséget. Bár ordítanak, mint a kutyák, a szájuk tajtékzik. De az Úr kineveti őket. Mint a zsoltáros mondja: Te vagy erősségem, rád tekintek, Uram, te vagy Istenem, menedékem, erős vár! Különösen az utolsó mondata ütős: Jó annak a biztonságában tudni magunkat, hogy egyetlen fix vonatkozási pontunk a mindeneknek felette álló, minket szerető Szentháromság. Azon belül is a Krisztus, a szegletkő, mindennek a viszonyítási, eligazodási pontja, aki él és uralkodik – és nagyon szeret.      

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr737842410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása