Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.09.28. 09:30 emmausz

A szeretet világa

Azon gondolkoztam, hogy ami megérett bennem, milyen címen közöljem: Apák és nagyapák; Adok s kapok; Kölcsönös bizalom; Éltető szeretet... Egyforma súlyúak.
Mindjárt világos lesz, hogy mire gondolok.
Tegnap élesen belém hasított: Szeretett lények vagyunk, a szeretet közegében élünk. Innen: „Az Isten szeretet.” (1Jn levél) Mivel pedig „benne élünk, mozgunk és vagyunk” – ld. Pál beszéde az athéni Areopaguszon –, adódik, hogy a szeretet közegében vagyunk. Az már vallott hitemből fakad, hogy a keresztség jelével Isten „gyermekévé fogadott”. Nos, ez az alapállás.
Voltam apa. Kicsit talán vagyok is. Az apává levés attitűdje nekem meghatározó módon a gondoskodásé volt. Gondoskodás arról, akit szeretek, s gondoskodás azokról, akik születtek, s akiket együtt szeretünk. Ebből fakadt egyfajta viszony. A bizalomé. Ezt láttuk gyermekeink szemében is. A feltétlen bizalmat.  Mostanság, amikor unokáink átlátogatnak és belakják a lakást, ide labdát gurítva, oda LEGO-épületeket, a harmadikban pedig párnacsatázunk (gyereknyelven: box-háborúzunk), akkor visszajönnek a szülőként megtapasztalt emlékek: ugyanaz a feltétlen bizalom s vágy arra, hogy személyesen foglalkozzunk a még igen kicsi, de máris nyiladozó értelmű unokákkal.
Megéljük azt, hogy magunkat adva mennyivel többet kapunk vissza a gyerekek gyerekeitől, akik hálásak minden jó szóért, szeretnek nálunk szaladozni, csúszni-mászni, csemegézni az eléjük tett ételekből, italokból.
Ezt úgy hívják, hogy kölcsönös szeretet. Konklúzió, ha egyáltalán kell ilyen: Ha mi így szeretjük unokáinkat, gyerekeinket, s ők viszont, mennyivel inkább szeret az, Aki van, Aki végtelen.
Ezek után mégis csak kell valami címet találnom a poszt elejére.      
60. ZSOLTÁR.
IMA HÁBORÚ IDEJÉN (A karvezetőnek a „Liliom a bizonyíték” szerint – miktam Dávidtól; okulásul írta, amikor kivonult a két folyó arámjai és Coba arámjai ellen; amikor Joáb visszatért és a Só-völgyben megverte az edomitákat, tizenkétezer embert.) Eltaszítottál minket, Istenem, áttörted sorainkat, megharagudtál ránk, de most térj vissza hozzánk! Megremegtetted az országot és megszaggattad. Gyógyítsd meg sebeit, mert összeomlik. Nehéz sorsot adtál ennek a népnek, bódító bort adtál innunk. Akik félnek téged, azoknak jelt adtál, hogy megmeneküljenek az íj elől. Igen, hogy megmeneküljenek, akiket szeretsz. Segíts jobboddal és hallgass meg minket! Isten egykor így szólt szentélyében: „Örömmel osztom szét Szichemet és fölmérem Szukkot völgyét, az enyém Gileád, az enyém Manassze, s Efraim a fejem sisakja, Júda pedig a kormánypálcám. Moáb azonban mosdótálam, sarumat ráteszem Edomra. Kiálts hát győzelmet, Filisztea! Ki vezet el az erős városhoz, ki kísér el Edomba? Nemde eltaszítottál bennünket Istenem, hogy nem vonulsz ki többé seregünkkel? Nyújts segítséget az ellenség ellen, mivel az emberi segítség ingatag! Istennel majd bátran küzdünk, s ő letiporja ellenségünket. Közöm. Harc és harc, folyamatos szinte a küzdelem ebben a békétlen világban. Nemcsak az ószövetség idején volt így, hanem ma is. Elég, ha csak az országhatárunk mentére gondolunk. Elég, ha összevetjük, mit szabad egy hazai bennszülöttnek, és mit egy népvándorlásban részt vevőnek. Óriási a különbség. Pedig a cél: megőrizni a törvényességet, mert különben sorsunk a káosz és az ököljog. Ma még kétesélyes az egymásnak feszülés. Nagyjából két tábort néz farkasszemet. Az egyik Allahot szólítja, a másik a keresztények Istenét. A pénzvilág meg kárörvendve nézi, hogy mi történik, csak fogyjon a lőszer és a fegyver: Inter duos litigantes tertius gaudet. Mivel egy Isten van, hozzá fohászkodunk. Az ő kegyelme fog érvényesülni mindenféle ellenkező esélyek ellenére.     

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr397848072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása