Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.10.09. 09:29 emmausz

Enciklika a környezetvédelemről

Egyszer említettem, hogy Ferenc pápa Assisi Szt. Ferenc Naphimnuszának kezdő szavait idézve (Laudato si’) körlevelet adott ki a környezetvédelem témájában. A körlevél terjedelmes, olyannyira, ha az általam aláhúzott, érdekesnek talált részeket idézném, kisregény lenne belőle. A pápa földünk romlásának megállítását és a mélyszegénységben élők felkarolását párhuzamba állítva alkot véleményt a föld és civilizáció állapotáról, majd kijelöl tennivalókat a nagypolitika és valamennyiünk (saját szóhasználatomban: kispolitika) számára. Terjedelmi okok miatt csak néhány gondolatot hozok ide:
 - Az első nagyon szíven ütött, mert magam – egy hónapja sincs – hogy megállapítottam, az Istennek is van szeretetnyelve. És ez nem mindig szavakban csapódik le. Sőt. Idézem a pápa körlevelét: „Az egész világ Isten szeretetnyelve, irántunk érzett végetlen szeretetéről beszél... A talaj, a víz, a hegyek: Minden Isten simogatása... a természet az ámulat és félelem folyamatos forrása... minden teremtmény saját létezésének himnuszát énekli.” (84, 85. pont)
- A 98. pontból vett idézet nagyon mély értelmű: „ha az ember a munka fáradalmát az értünk megfeszített Krisztussal egyesülve viseli el, valamilyen módon együttműködik Isten Fiával az emberiség megváltásában.” A pápa itt II. JP-t idézi, annak is a Laborem exercens k. enciklikája 27. pontját.
- 144. pont. „A fogyasztói szemlélet ... gyakran homogenizálja a kultúrákat és elszegényíti azt a hatalmas kulturális sokszínűséget, amely az emberiség kincse... meg kell érteni, hogy egy társadalmi csoport fejlődése történelmi folyamatot feltételez, ...és megköveteli, hogy a helyi társadalom szereplői saját kultúrájuk alapján folyamatosan főszerepet játsszanak.” (Megjegyzem: vö. bevándorlók kérdése?!)
202., 203. pont. Életstílus-váltást sürget: „az emberek elmerülnek a vásárlás és a felesleges kiadások örvényében ... Mindenkivel elhitetik, hogy szabad, mert megvan a szabadsága fogyasztani, valójában azok rendelkeznek szabadsággal, akik azon kisebbséghez tartoznak, amely a gazdasági és pénzügyi hatalmat bitorolják. ... Túl sok az eszközünk a kevés és silány célra... Amikor az emberek önmagukat teszik meg életük fő vonatkozási pontjává, ...megnő a mohóságuk. Minél üresebb valakinek a szíve, annál nagyobb szüksége van arra, hogy tárgyakat vásároljon, birtokoljon, fogyasszon... ha ez az embertípus kerül túlsúlyba egy társadalomban, a szabályokat csak annyiban fogják tiszteletben tartani, amennyiben nem ellentétesek saját igényeikkel.”
211. pont. Mit tehetünk? (ld. kispolitika) „Ha valaki.. rászokik arra, hogy inkább kicsit jobban betakarózzon ahelyett, hogy bekapcsolná a fűtést, a környezetvédelem szempontjából kedvező érzéseket sajátított el... Nevelési célok: a műanyag és a papír használatának kerülése, a vízfogyasztás csökkentése, szeletív hulladékgyűjtés, csak annyit főzni, amennyit észszerűen meg tudunk enni, a többi élőlénnyel való gondoskodó bánásmód, a tömegközlekedés vagy a közös járműhasználat gyakorlata, faültetés, a felesleges világítás kikapcsolása, és így tovább.”
No comment.
72.
ZSOLTÁR
. A MEGÍGÉRT KIRÁLY (Salamontól) Ítéletedet, Isten, bízd a királyra, jogaidat ruházd a király fiára: kormányozza igazságosan népedet, méltányosan szegényeidet. A hegyek és halmok hozzanak békét a népnek! Igazságosan ítélkezik az alacsony sorsúak fölött, és segíti a szegények fiait, az erőszakost azonban megtöri. Élni fog minden nemzedéken át, amíg a nap süt és világít a hold. Úgy száll le, mint eső a mezőre, mint a záporeső, amely átitatja a földet. Napjaiban az igazságosság virágzik, a béke teljessége, amíg csak el nem tűnik a hold. Uralkodni fog tengertől tengerig, a nagy folyótól a föld határáig. A puszta lakói leborulnak előtte, ellenségei megcsókolják a földet. Tarsis és a szigetek királyai ajándékokat hoznak, Sába és Séba királyai adományokkal közelednek. A föld minden királya meghódol előtte, és minden nép szolgál neki. Megváltja a szegényt, aki hozzá kiált, az elhagyottat, akin senki sem könyörül. A kicsit és a gyöngét felkarolja, megmenti a szegények életét. Megszabadítja őket az erőszaktól és az igától, vérük drága a szemében. [Éljen hát, Sába aranyát adják oda neki!] Imával köszöntik és áldják mindörökké. Gabona árassza el a földet a hegyek csúcsáig, gyümölcs teremjen bőségben, mint a Libanonon, legyen virág is annyi, mint a gyom a földön! Neve áldott lesz mindörökre, neve fennmarad, ameddig csak világít a nap. Benne áldást nyer minden törzs a földön, boldognak hirdetik mind a népek. Áldott legyen az Úr, Izrael Istene, aki egyedül vitt véghez csodát; áldott legyen örökre fönséges neve, az egész föld legyen dicsőségével telve! Úgy legyen! Úgy legyen! [Vége Izáj fia, Dávid imájának.] Közöm. A király Dávid, a király fia Salamon. Ám a Messiásra vonatkozó prófécia ez a zsoltár. Hogy miért? Próbálom összeszedni: Igazságosan ítélkezik, az erőszakost megtöri. Élni fog minden nemzedéken át. Napjaiban az igazságosság virágzik, a béke teljessége. Uralkodni fog a föld határáig. A föld minden királya meghódol előtte, és minden nép szolgál neki. Megváltja a szegényt, a kicsit és a gyöngét felkarolja... Imával köszöntik és áldják mindörökké. Neve fennmarad. Benne nyer áldást minden törzs a földön, boldognak hirdetik mind a népek. Az utolsó mondatot majd Pál újrafogalmazza, és Mária Magnificatjában is elhangzik egy-egy kitétele.

A megírt attribútumok egyedül a Mesterre igazak.
Mit mondjak?
Ő az Úr.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr647951904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása