Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.12.13. 21:37 emmausz

Karátson

Karátson Gábortól (†2015) olvasom ezeket a kicsit Lao-Ce ideáját leképező, elgondolkoztató sorokat: „A szeretet ilyen: nem lehet rá törekedni. Törekedhetsz, akarhatod, hogy valakit szeress, de nem megy. A szeretet magától egyszer csak ott van, és akkor az ember megtapasztalja, hogy ezért érdemes létezni. Nem is tudni, mire jó, szinte azt lehetne mondani, de mégis a szíve, az értelme ez mindennek, messze felülmúlja intellektuális képességeinket, amelyek a szeretet megértésére teljesen alkalmatlanok. Azért is néz ki ilyen rondán a világ, mert mindent intellektuálisan vizsgálnak, most már az emberi kapcsolatokat is így mérik. Hát mérhetik, de abból nem lesz újszülött, semmi sem lesz belőle.” És még:
„Csókolózni nem úgy lehet, hogy valakit egyre csak csókolgatsz, hanem ha visszacsókol. Nem lehet elmagyarázni, hogyan kell visszacsókolni. Ezért azt mondod, hagyjuk abba, nem? Attól még kedvelhetlek, de csókolózni nem fogunk, mert azt ketten csinálják.” Ez volna a személyiségcsere, az önfeledt és teljes átadást feltételező kapcsolat. Legyen az égi, avagy földi. A mechanizmusa azonos. Elgondolkoztató.
***
Karácsony elé. A tiszta karácsony megszólal a bibliai Énekek énekében. Figyeljünk a szójátékra.  
„A menyasszony: Csitt! A szerelmem! Nézzétek! Ő jön ott, ugrál a hegyeken és szökell a dombokon! Szerelmem olyan, mint a gazella, a fiatal szarvas a hasonmása. Nézzétek, már itt áll házunk falánál, benéz az ablakon, nézelődik a rácson át.” A vőlegény érkezését várjuk, karácsonykor, s mit olvasok? „k a rácson”
Karácsony elé. Az e világi karácsony reklámja lehetne: KARÁC-SONY. Persze ez nem valóságos, csak elképzelt reklám. A szójáték kedvéért Sony, de itt akármelyik márkanév állhatna. Amit ki akarok vele fejezni: Vásároljon szeretteinek mindenféle ajándékárukat. Igen, többet és még többet, és még annál is többet.
***
súly: 95.80
***
146. ZSOLTÁR. A SEGÍTŐ ISTEN (Alleluja!) Dicsérd, lelkem, az Urat! Áldom az Urat, ameddig élek, dicsőítem Istent, ameddig vagyok. Ne építsetek a nagyokra, az emberre, aki nem tud segíteni! Az élet elhagyja, visszatér a porba, s odavan minden terve. Jó annak, akinek Jákob Istene a gyámola, aki az Úrba, Istenébe veti reményét, aki mindent alkotott: az eget és a földet, a tengert és minden élőlényét. Hűséges marad mindörökké, az elnyomottaknak igazságot szolgáltat, az éhezőknek kenyeret osztogat. Az Úr megszabadítja a foglyokat, az Úr megnyitja a vakok szemét, az Úr fölemeli a megalázottakat, az Úr szereti az igazakat, az Úr megőrzi az idegent, pártját fogja az özvegynek és árvának, de a gonosz ember útját zsákutcába viszi. Az Úr király mindörökké, a te Istened, Sion, minden nemzedéken át! Közöm. Hogyan segít az Isten? Kátészerűen sűrítem: mindent alkotott, hűséges, igazságot szolgáltat, kenyeret osztogat, megszabadít, megnyitja a vakok szemét, az Úr fölemel, szereti az igazakat, megőrzi az idegent, pártját fogja az özvegynek és árvának, de a gonosz ember útját zsákutcába viszi. egy szóval: Igazán Gondviselőnk. Ennek ismeretében biztonságban érezhetjük magunkat. 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr368170232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása