Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.12.17. 22:05 emmausz

Mi a fenyő?

Mi az, amit kreatívan-viccesen lovakból, könyvekből, dobozokból, tűzifákból, párnákból, szeszes üvegekből, pezsgős poharakból, sörös dobozokból, kétágú létrából, fregoliból, nagyra nőtt talpas pohárra emlékeztető valamiből, brokkoliból, csupasz ágakból, újságtekercsekből, deszkából, karácsonyfadíszekből, parafadugókból, körbeforgó díszekből, felfújt gumikesztyűkből, halálfejes csúccsal, konyhai faeszközökből, zöldségekből, húsokból, bakancsba állítva, bagolyként két szemmel (díszek), falra hányt díszekből, eprekből, tornászokból, laboreszközökből, száraztésztákból, led-izzókból stb. kreáltak-kreálnak az emberek szerte a világon.
Ez volna a stilizált karácsonyfa? A dolog attól bajos, hogy az egyház faállítási szokása szimbólum is. Azért igyekeznek ezüstösre, aranyosra, szépséges szépre formálni, merthogy ez a fa a kisded Jézusra akar emlékeztetni. A felsorolt ötletes „fák”-ból épp csak a lényeg hiányzik, a tökéletességet célzó szépség.
Igaz, hogy gallyból is lehet karácsonyfát csinálni, ha másra nem futja, de ezeket az ötleteket keresztülverni pusztán azért, hogy valami nagyon frappánsat alkossunk, enyhén szólva furcsa. Ha van diplomáciai protokoll, van egyházi is. A fa legyen valódi, és legyen szép. Ez persze csak törekvés, de a valamire való pap ügyel arra, hogy templomában mindez meg is valósuljon.
Írhatnám nagy fegyelemmel, hogy ízléstelen szent dolgokból tréfát űzni, ízléstelen egy-egy nem odaillő ötlettől vezérelve felrúgni a hagyományt, és azt gondolni, hogy a kreativitás felülírja az etikettet, de írhatnám az alkalomhoz nem illően, ám igen erőteljesen, hogy Krisztusból ne csináljunk bohócot, miként Mohamedből se, és általában a vallások hívei által értékesnek tartott valakikből se. Ennyi elvárható mindenkitől, akiben akad egy szikrányi emberi jóérzés, empátia.
Ízelítő a Péld 2-ből. 
Fiam,... ha bölcsesség után sóvárogsz, akkor érted meg az Úr félelmét és ismeretét. Mert csak az Úr adhat bölcsességet, az ő szájából származik tudás és értelem. Készen tartja üdvét az igazaknak. Akik tisztán élnek, védőpajzs azoknak.  ... Akkor megérted az igazságosságot, a törvényt, a becsületet, s mind a helyes utat. Mert bölcsesség költözik szívedbe, ...megóv a rossz úttól s emberektől, akik hamisságot szólnak...; akiknek örömet szerez, ha rosszat tehetnek... akik szeretnek görbe úton járni. Megóv más emberek feleségétől, és a csábos szavú idegen nőtől. ...te csak a jók útját járd, mert csak az igazak lakják majd a földet. A gonoszok kivesznek a földről, a hűtleneket kitépik belőle. Közöm. Istenfélelemben, tisztán, a törvényt betartva válik bölccsé, igazzá az ember. A gonoszokat, hűtleneket kitépik a földből. Minden nemzedéknek szól: Hallgass az Úrra, aki minden bölcsesség forrása.  

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr888180928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2015.12.18. 10:07:48

"A dolog attól bajos" - ezt elsőre "bájos"-nak olvastam, meghökkentem, de aztán megnyugodtam, hogy mégse úgy gondoltad. :) Az okfejtéseddel egyetértek - bár én most életemben először pici műfenyőt vettem, mert elegem lett az azonnal hullani kezdő, kopaszodó halott fenyőágakból. Hát... majd elválik, tudom-e szeretni, egyelőre bizonytalankodva tekintek a dolog elébe.

emmausz 2015.12.18. 10:41:19

Kedves Ági! Egy praktikus okokból vett műfenyő szépen kifejezheti a lényeget. Nem így a tornászok gúlája, az egymásra hányt parafadugók és fenyősre állítgatott könyvhalmaz. Szerintem ezek mellélőnek a célnak, amiért, akiért az egészet megálmodták eleink.

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2015.12.18. 11:19:55

@emmausz: Bizony nagyon is mellélőnek. :(
süti beállítások módosítása