Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.06.19. 10:24 emmausz

Testi és lelki gyakorlatok

A folyó foci EB már produkált egy hasonló esetet, mint most a magyar–izlandi mérkőzés. Mi is történt? Izland csapata rúgott két gólt. A végeredmény 1:1. OV templomban volt saját közlése szerint és imádkozott a csapatért. Nem volt egyedül.
Mi most meg izgulunk tovább. 
Nekem az az ötletem támadt, hogy a focimeccseket két riporternek kellene közvetíteni. Az egyik az alacsony vérnyomásúak kedvéért akkor is hatalmas küzdelemről vágna ki eposzi részletességű leírást, ha lagymatag játékot lát, a másik a magas vérnyomásúakat altatná néhány ásítóan unalmas szöveggel: pl.: „ott gurul a labda, a kék nem akarja a pirosnak átadni. A  két játékos megbeszéli egymással, hogy mégis ki birtokolja a játékszert...”  Nehogy megüsse a hipertóniásokat a guta.

Azt kérték a meccs előtt a társasházak képviselőitől, hogy együttérzésük kinyilvánítására az EB alatt tegyék ki a trikolórt a házukra. Mivel nálunk van a ház zászlaja, kitűztem, s megvicceltem a feleségemet: Döntetlen lett a meccs, kitettem és félárbocra eresztettem a zászlót.        
***
Minap fb-on érkezett egy kép egy családról. A képen gyerekecske ül édesanyja ölében. A papa egyebekben otthonosan mozog a fegyverek világában. Innen érthető a képhez tartozó szöveg. 
„Sok-sok vonat. (Hátha megunja és áttérhetünk végre a harckocsikra...)”
Nekem tetszett a békét sugárzó felvétel a helyes kisfiával, ezért hozzászóltam egy csasztuskával:  
„Legyen ő csak pacifista, 
mint egy békés masiniszta.”
Elég gyorsan érkezett a válasz:
„Hajdanán öreg Porsche egy tankkal piszmogott:
hagyom fenébe ...Ti utókor, szívjatok szmogot!
Hibrid-elektromos hajtás és tiszta levegő?
Én találtam fel a tankkal legelőbb.”
A versike frappáns, még akkor is, ha magamban úgy vélem, hogy Porschénak a fejlesztést jobb lett volna tank nélkül végrehajtani.
***
A ma elemzésre következő ószövetségi fejezet egy lelkigyakorlatos füzetet idéz meg bennem. Annak az anyaga az Újszövetség mellett meglehetősen sok ószövetségi szakaszt is citál, főleg prófétáktól. Az Izajás 55-öt is hozzávetőlegesen ezzel az ajánlással: Nyisd meg szívedet minden csodálatos dologra, amelyeket az Úr neked szán. Legyen bizalmad iránta. Az ő igéje nem csap be téged.  
És akkor jöjjön a fejezet:

Izajás 55. 
A szegények tápláléka
Ti szomjazók,
gyertek a vizekre mind, és bár nincsen pénzetek, siessetek ide! Vegyetek ingyen gabonát és egyetek, vegyetek pénz nélkül bort és tejet. Miért költitek a pénzt arra, ami nem kenyér, és a keresetet arra, ami jól nem lakat? Hallgassatok ide, figyeljetek rám, akkor jót esztek, és kövér falatokban lesz részetek. Fordítsátok ide a fületek és gyertek ide hozzám; hallgassatok rám, és élni fog lelketek.
A szövetség
Örök szövetséget kötök veletek, a Dávidnak megígért irgalom jegyében. Nézd, tanúul rendeltelek a népeknek, vezérül és parancsolóul a nemzeteknek. Olyan nemzeteket hívsz majd meg, amelyeket nem ismertél, és olyanok sietnek hozzád, amelyek nem ismertek, az Úrért, a te Istenedért, Izrael Szentjéért, aki majd megdicsőít.

Az Úr közelsége és nagysága
Keressétek az Urat, amíg megtaláljátok, hívjátok segítségül, amíg közel van! Hagyja el útját a gonosz, és gondolatait a bűnös; térjen vissza az Úrhoz, mert megkönyörül rajta, Istenünkhöz, mert bőkezű a megbocsátásban. Hiszen az én gondolataim nem a ti gondolataitok, és az én útjaim nem a ti útjaitok – mondja az Úr. Igen, amennyivel magasabb az ég a földnél, annyival magasabbak az én útjaim a ti útjaitoknál, az én gondolataim – a ti gondolataitoknál.

Az Úr szava nem hiúsulhat meg
Amint az eső és a hó lehull az égből, és nem tér oda vissza, hanem megöntözi a földet
, és termővé, gyümölcsözővé teszi, hogy magot adjon a magvetőnek és kenyeret az éhezőnek, éppen úgy lesz a szavammal is, amely ajkamról fakad. Nem tér vissza hozzám eredménytelenül, hanem végbeviszi akaratomat, és eléri, amiért küldtem.

A Vigasztalások könyvének záradéka
Azért örömmel vonultok majd ki, békében vezet utatok. A hegyek és halmok örömujjongásban törnek ki előttetek, és a mezőnek minden fája tapsol majd. Ciprusfenyő sarjad a tövisbokor helyett, és a bogáncs helyett mirtusz fakad. Az Úr dicsőségére következik ez be mind, eltörölhetetlen örök jelül. Közöm. A fejezet nagyon fontos dolgokat nyilatkoztat ki. Mint említettem máig használják lelkigyakorlatokon a fenti fejezetet meggondolásra ajánlva. A fontosnak vélt mondatokat döntöttem.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr628822098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása