Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.07.31. 10:07 emmausz

Aki kicsit hall, az nagyot hall

Egyszer voltam a MEEI-ben, a süketszobában. Minden hangot elnyelnek a vattafalak. Az elhangzott szavak, dallamok visszhangtalanok maradnak. Ha nem szól semmi, süket a csend, mint szélcsendben az Antarktisz.
Voltam már hallásvizsgálaton. Megállapíttatott, hogy olyanféle halláscsökkenésem van, ami génörökletes. Anyai nagyanyám hallása volt csökkent mértékű.
Aki nagyot hall, többféle módon tájékozódhat.
1. Annyiszor kérdez vissza, ahányszor nem érti, miről van szó. Előbb-utóbb mindenki terhére lesz, mert megunják az örökös értetlenséget. A türelmetlenebbje azután olyan hangerővel közöl neki dolgokat, hogy azt hiszi a hallássérült, hogy beszélgető társa haragszik rá, pedig csak azt nem könnyű kitalálni, hogy hol van az illető hallásküszöbe.
2. Nem kérdez vissza sose. Megpróbálja kitalálni, hogy miről van szó, mit kérdeztek tőle. Ez többé-kevésbé udvarias módszer, nem vizsgáztatja a többieket türelemből.  De hosszabb távon kudarcos lehet. Olyankor, amikor megkérdezik, hogy hány óra van, a sérült hallású meg rávágja, hogy holnap lesz a születésnapja.
3. Hallókészülék. A sima 45 000ft, a drága kétszer ennyi. Ami közös lehet: ha egynél több ember beszél, akkor a hangélmény a kocsmai söntések hangegyvelegét eredményezi. Nem hallja ki belőle a neki szólót az illetékes.
4. Bömbölteti a hanghordozókat. (Szegény szomszédok, szegény családtagok.)
5. Beletörődik a világ elhalkulásába. Lehet azt végigcsinálni. (A decrescendo nem jön magától, azt meg kell csinálni Maklári Lajos). A Prédikátor könyve „nemszeretem éveknek” nevezi ezeket, amikor többek között „bezárják a külső kapukat, és halkabbá válik a malom zaja; amikor elcsitul a madarak hangja, és minden dal elhallgat; amikor félnek a magaslatoktól, és ijedten járnak az úton...” Hozzáteszi szokása szerint: Minden hiábavalóság, ez is hiábavalóság. (Préd 12,4)
Két ön-ironikus vicc. A kedvenceim.
A) A kiharapott húsvéti csokinyuszik egymás közt: Te, fáj a s*em ( persze, leharapták). A másik: Mit mondtál? (hiányzik a füle).
B) Két ember beszélget: Te, ismered a Kovácsot? Amaz visszakérdez: A Kovácsot? Az első: Kit?
Ízelítő a Jeremiás 28. f.-ből.
Vita Hananjával
... Hananja próféta beszédet intézett Jeremiáshoz az Úr templomában, a papok és az egész nép jelenlétében. Ezt mondja a Seregek Ura, Izrael Istene: „Összetöröm Babilon királyának igáját. Két esztendőn belül visszahozom erre a helyre az Úr házának összes edényét, amelyet Nebukadnezár, Babilon királya vitt el innen, és Babilonba hurcolt. ...Jeremiás próféta így válaszolt Hananja prófétának ... Bárcsak így tenne az Úr... a prófétáról, aki békességet jövendöl, csak akkor ismerik el, hogy valóban az Úr küldte, ha szava beteljesedik.” Erre Hananja próféta levette Jeremiás próféta nyakáról az igát és összetörte. Majd így ... „Így fogom letörni két esztendő múlva Nebukadnezárnak, Babilon királyának igáját az összes nemzetek nyakáról.” ... az Úr ezt a szózatot intézte Jeremiáshoz: „Menj el Hananjához, és mondd meg neki: a faigát ugyan összetörted, de én vasigát csinálok helyette. ... Vasigát teszek mind e nemzeteknek a nyakára, hogy meghódoljanak Nebukadnezárnak, Babilon királyának..., Hananja! Nem küldött téged az Úr! Mégis arra vetted rá a népet, hogy hazugságban bízzék. Ezért azt mondja az Úr: Elpusztítalak a föld színéről, még ebben az esztendőben meghalsz, mert az Úrtól való elpártolást hirdetted.” Meg is halt Hananja még abban az esztendőben. Közöm. A viták a politikusok között folyik, de az egyházak között is olykor. Nem látjuk tisztán a jövőt, amely olykor biztató képet mutat, máskor nem is látszik olyan biztatónak. Fel-felbukkannak látó emberek, hamis próféták, akik jó üzletet szimatolnak a világvégi hangulat megnyergelésében. A Mester, a Szegletkő az egyetlen hiteles, aki viszont azt mondta, nem ismeri senki sem a napot, sem az órát, amikor eljön a vég, egyedül az Atya. A mi dolgunk a hiteles élet. „Jöhet bármiféle kataklizma, attól nekem ma még becsületesen kell kiporszívóznom” (plagizálom magamat).  

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr288925482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klári Bodó 2016.07.31. 13:26:25

:)) Hegyezd a füled! És nézz figyelmesen a másikra, tovább, mint ahogy reagálni kellene. Mindjárt megértik, miről van szó. ( Persze, lehet, hogy már próbáltad, akkor bocs.)

emmausz 2016.07.31. 13:42:33

...mint Morzsa kutya. :)
süti beállítások módosítása