Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.10.11. 13:39 emmausz

A nemzetközi űrállomás (ISS)

A Mir2 után az ISS mutatkozik az égbolton 2000 novembere óta. Folyamatosan fejlesztik. Unokáim, a kis lurkók odavannak érte. Utóbb ránk telefonáltak, hogy most látható északi irányban néhány percig. Néztük: mi a Lőpormalom utcából, ők az Ányos u.-ra néző ablakukból az égbolt, ez idő szerint 3. legfényesebb objektumát.
Néhány szó arról, hogy mit is látunk?
Az űrállomás 106 m hosszú, és 74 m széles a rajta fekvő napelemek miatt. Sebessége 28 800 km/h, repülési magassága átlag 400 km. Belseje (hermetikus térfogata) 600m3, súlya 400 tonna. Állandóan két fő dolgozik rajta, max. 6 fő tartózkodhat fent egy időben. Mivel 92’ alatt kerüli meg a földet, az űrállomáson napi 16 napkelte és ugyanannyi napnyugta van.
Mivel havonta 2,5 km-t süllyed, meghajtókkal korrigálják pályáját.  
A napi munkaidő 10 óra az ott dolgozók részére. Egy űrhajós oxigén szükséglete vízbontással 1l vízből fedezhető. A vízből keletkező hidrogént az űrbe eresztik. A tiszta vizet teherűrhajó viszi az állomásra, a keletkező hulladékot, szemetet, wc-tartalmat stb. ugyanaz a teherűrhajó szállítja a földre.  Az űrállomás által készült fantasztikus videófilm megnézhető:
http://www.siraly.eu/ISSfolder/cikkek/panoramavideo001.htm

Tehát bámultuk az eget, ahol sietős tempóban némán vonult a tündökletes tünemény.  Meredek volt rágondolni, hogy fedélzetén több élő ember végzi kutatómunkáját, vagy éppen pihen. Érdekes volt elgondolni, hogy kicsi országunk vetülete a föld központjában egy pont mindössze, de tőlünk a 400 km-es magasságban meg lényegesen nagyobb elméleti terület, mint a földön mért 93 000 km2, és az égboltra vetítve elmegy a végtelen irányába. Persze mindez csupán szellemi játék, aminek semmi haszna nincs, mégis segít rádöbbennünk parányi voltunkra, alkalmi létünkre, esetlegességünkre. Berobbanunk a világba, hogy utóbb kiszálljunk belőle.
Még megjegyzem, hogy gyönyörű a bolygónk, félelmetesen szép, megkapó és békés. Onnan fentről. Ostobaság az embertől, hogy sokféleképpen próbálkozik szétzilálásával.  
Ezekiel 35. fejezet.
Jövendölés Edom hegyei ellen
Az Úr szózatot intézett hozzám: Emberfia, fordulj Szeir hegysége felé és jövendölj ellene! Így beszélj hozzá: Ezt mondja az Úr, az Isten: Nézd, ellened fordulok, Szeir hegysége, kinyújtom ellened kezemet és kietlen pusztasággá változtatlak, városaidat meg romhalmazzá teszem. Pusztává leszel, és megtudod, hogy én vagyok az Úr. Mivel örökös ellenség voltál, és a kard hatalmába adtad Izrael fiait, szorongatásuk idején, végső bűnhődésük idején a kard hatalmába adtad Izrael fiait, azért amint igaz, hogy élek – mondja az Úr, az Isten –, elborítlak vérrel, és vér fog üldözőbe venni. Bizony így lesz: vérontással vétkeztél, azért vér fog üldözni. Pusztasággá és sivataggá teszem Szeir hegyét, és kiirtok mindenkit, aki arra jár. Hegyeit elborítom az elesettekkel, halmaidon, völgyeidben és folyóid mentén azok hevernek majd, akiket kardélre hánytak. Örökre pusztasággá teszlek, és városaidban nem laknak többé. Akkor megtudjátok, hogy én vagyok az Úr. Mivel így beszéltél: „Ez a két nemzet és két ország az enyém lesz, megkaparintom őket, még ha az Úr volt is ott”, azért amint igaz, hogy élek – mondja az Úr, az Isten –, haragod és irigységed szerint bánok majd veled, teljesen úgy, amint te bántál velük, gyűlölettel telve, és megmutatom neked, hogy ki vagyok, amikor majd ítéletet tartok fölötted. Tudd meg, hogy én, az Úr, az Isten, hallottam minden gyalázó szavadat, amelyet Izrael hegyeire kiejtettél, amikor így beszéltél: „Pusztulás lett a sorsuk, a mi zsákmányunk lettek.” Kitátottátok ellenem szátokat, és kihívóan beszéltetek rólam – hallottam. Azért ezt mondja az Úr, az Isten: Az egész föld örömére pusztasággá teszlek. Amint te örültél, hogy Izrael házának öröksége elpusztult, így teszek majd én is veled. Sivataggá változol, Szeir hegye, egész Edommal egyetemben. Akkor megtudjátok, hogy én vagyok az Úr. Közöm. Edom Júda ellen dolgozott a babiloniaknak. Sorsa őt is utoléri, de többé nem tér magához, Júdával szemben, ahová a száműzetés végén visszatér a nép.

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4511793075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flora/ro 2016.10.11. 16:10:15

Számomra mindig szédületes, szinte elképzelhetetlen dolog, valahányszor olvasok erről a témàról!...
"... segít rádöbbennünk parányi voltunkra, alkalmi létünkre, esetlegességünkre. Berobbanunk a világba, hogy utóbb kiszálljunk belőle."

emmausz 2016.10.11. 18:43:57

...a lét határai. Megjegyzésedet köszönöm.

Klári Bodó 2016.10.11. 20:20:34

Nagyon érdekesek az űrállomás adatai. Aki ott dolgozik, biztonságban érezheti magát. Gyakran nézem én is a fénylő kisérőinket. (Gyermek vagyok, gyermek lettem újra...)
süti beállítások módosítása