Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.01.11. 10:24 emmausz

Egy etap vége felé

Az Ószövetség utolsó könyve Malakiásé, amely három fejezetet tartalmaz. Hogy képbe kerüljek, újra elolvastam őket, és kivonatoltam a fontosabb mondandók meghagyásával. Igazából ma be is fejezhetném a Biblia hatalmas ószövetségi anyagának és az egyes fejezetek rám tett pillanatnyi hatásának az ismertetését, de nem ez a cél.
Amíg jobbat nem tudok, maradok a fejezetenkénti tagolásban. Egy nap, egy fejezet, kivéve, ha két posztot kívánok írni, mert minden poszthoz szokott járni egy elemzés.
A lényeg a lényeg.
Sikerült végigolvasni – immár l’art pour ’art – a testes Ószövetséget. Ilyen elhúzódó tevékenységre ritkán vagyok hajlandó. Most mégis testközelben látom az első és lényegesen hosszabb szakasz végét. Jó lenne, ha kitartanék az Újszövetség teljes terjedelmén keresztül, és képes lennék a lényegre rávilágítani. Tudom, hogy az általam lényegesnek látottak nem kőbe vésett igazságok. Hogy mit tekintek lényegesnek, tőlem függ, állapotomtól függ, életkoromtól függ, érettségemtől függ, az engem ért benyomások sokaságától függ. Mégis egyfajta látásmódot tükröz, és egy fajta ragaszkodást ahhoz, amit értékesnek, igaznak és szeretetre méltónak találok.
Ha elkészülne az egész Bibliára kiterjedő anyag, elmondhatnám, hogy a maga nemében egyedülálló valami volna. Nem ismerek olyan elemzést, amely igazából impressziókon alapul és ehhez hasonló asszociációkat tartalmaz.
Remélem, sikerül véghezvinnem.    
Ízelítő a Malakiás könyve 1. f.-ből:
Jövendölés. Az Úr szózata, amelyet Malakiás által intézett Izraelhez.
Az Úr szeretete Izrael iránt
Szerettelek benneteket! – mondja az Úr. Ti mégis így beszéltek: Mivel mutattad meg, hogy szeretsz bennünket? – Ugye, Ézsau, a testvére voltál Jákobnak? – mondja az Úr. Mégis Jákobot szerettem... Nagy az Úr Izrael határain túl is!

Vád a papok ellen
A gyermek tiszteli apját, a szolga pedig urát. Ha tehát én atya vagyok, hol az irántam való tisztelet? Ha én Úr vagyok, hol a tőlem való félelem? – ... Azt kérdezitek: Mi által vetettük meg a nevedet? – Azáltal, hogy tisztátalan kenyeret hoztok oltáromra. Azt kérdezitek: Mivel szentségtelenítettük meg? – Azzal, hogy azt gondoljátok: Az Úr asztalát semmibe kell venni. Vagy nem rossz-e az, hogy vak állatot hoztok áldozatul? S ha sántát és beteget hoztok, nem rossz-e az? Ha elvinnéd a helytartódnak, vajon tetszene-e neki, .... Most tehát könyörögjetek az Istenhez, hogy irgalmazzon ... Nem találom kedvemet bennetek  ...De napkeltétől napnyugtáig nagy az én nevem a népek között. Jó illatú áldozatot mutatnak be mindenütt, tiszta ételáldozatot a nevemnek... Átkozott az a csaló, aki – bár van szép hím a nyájában fogadalmi áldozatul – mégis sérültet áldoz fel... Mert én vagyok a Nagy Király. Közöm. A nagy királyt pedig méltó módon kell fogadni. Gondoljunk csak Händel Messiásának az Alleluja kórusára. Valamiféleképpen ez a méltó fogadás, a maga módján tökéletessel fogadni a Tökéletest. Az emberi gőg ennek minden korban többé-kevésbé ellenállt. Meg is nézhetjük magunkat.
   

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr112117473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása