Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.01.12. 16:00 emmausz

Befejezések

A közelmúltban elkezdtem Emmerick Katalin vaskos kötetét olvasni Jézus nyilvános működéséről. A hattagú sorozat első kötete is igen vaskos. Tele van azokkal a vargabetűkkel, amelyekkel keresztül-kasul járta Jézus a Szentföldet, ügyelve arra, hogy mindenkin segítsen, akin lehet: tanítással, gyógyításokkal, lelki megtisztításokkal, események és összefüggések elmagyarázásával. Közben igen éberen őrködött azon, hogy mindezt a legkisebb feltűnéssel tegye, mert a zaklatások ellenére maradéktalanul el akarta végezni azt a munkát, amelyet az Atya rábízott.
Az emberek viselkedésének helyes irányba terelésére lépett fel Keresztelő Szent János, akinek a letartóztatásakor már bőven munkálkodott a Felkent is. Így végül is főként kettejük munkája teszi, hogy Krisztus keresztre feszítése idején már elég nagy sokaság követte őt. Persze nem hanyagolandó el a tizenkét, majd a 72 tanítvány segítő munkája sem. Nos, ma a bő 500 oldalas leírás végére érek.
Véletlen egybeesés, hogy éppen ma a Biblia első, és igen testes ószövetségi részének is a végére értem. Így van ez.
Az ember befejez valamit, hogy újabb kihívások elé nézzen. A feladat egy része látszik: az Újszövetség könyveinek az alkalmi kommentálása. Más része nem. Pl. ki tudja, hogy mikor jelenik meg a hatkötetes könyv 2. kötete.
***
Egy kis retró. Arthur, a szellem, Bob Mallard, Davy Crockett, Nasdine hodja, Pif-le chien, Placid et Muso. A kérdés: melyik lapban kaptak helyet ezek a rajzos képregényszerű folytatásosak. (Rendre így végződtek: Fin... vagy à suivre.)
Másik kérdés: Miféle hangszeren tanultam, ha kottáimat ezek írták: Dont, Feigerl, Mazas, Dancla?
A helyes megfejtők nem kapnak semmit.   
Ízelítő a Malakiás könyve 3. f.-ből:
Nézzétek, elküldöm hírnökömet, hogy elkészítse előttem az utat. ... olyan, mint az olvasztók tüze és a ványolók lúgja. ... Megtisztítja Lévi fiait, megfinomítja őket, mint az aranyat és az ezüstöt... ítéletet tartok... azok ellen, akik elnyomják a napszámost, az özvegyet és az árvát, és semmibe veszik az idegenek jogát – tőlem pedig nem félnek.

Tized a templom számára
Bizony, én, az Úr sose változom: ezért nem ér el a végzet titeket, Jákob fiai. Atyáitok napjai óta eltértetek parancsaimtól, nem követtétek őket. Térjetek vissza hozzám, és én is visszatérek hozzátok .... Boldognak mond majd benneteket minden nép, mert a boldogság országa lesztek – mondja a Seregek Ura.

Az igazak győzelme az Úr napján
... Azon a napon, amelyet készítek ... megszánom majd őket, mint ahogy az ember megszánja fiát, aki őt szolgálja. Akkor ismét meglátjátok, mi a különbség az igaz és a gonosz között, mennyire más, ha valaki az Istent szolgálja, és ha nem. Mert lám, elérkezik az a nap, s izzó lesz, mint a kemence, ... felragyog az igazság napja, sugarai üdvösséget fognak árasztani...  akik félitek a nevemet, kimentek és ugrándoztok, mint a hizlalt borjak. ...

Függelék
...elküldöm nektek Illés prófétát, mielőtt elérkeznék az én nagy és félelmetes napom. Ő újra fiaik felé fordítja az apák szívét, és apáik felé a fiaik szívét, nehogy elmenjek és átokkal sújtsam a földet. Közöm. Malakiás a fejezetet azzal kezdi és zárja, hogy elküldi az Úr hírnökét, Illést. Utóbb majd Jézuson számon is kérik, vajon eljött-e Illés? Mire az ő válasza: Eljött János, akit Illésként vártatok...
Az igazak ugrándoznak örömükben a végidőkben és utána, mert eljön a békesség és boldogság országa.
Igen.
Végül is minden kisimul, és minden könnyet letörölnek arcunkról egyszer s mindenkorra.
Ezzel befejeztem az Ószövetség ismertetését és alkalmi kommentálását.
Mostantól hát arccal az Újszövetség felé.   
 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr3712120831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása