Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.03.19. 07:17 emmausz

A borsó meg a héja

A FB-on valaki közzétette, hogy hogyan néz ki ma BB. Meglepett a mutatott kép.
Ma hajnalban olvasom, hogy elhunyt Chuck Berry (90), RIP.
Tabi László írja: Egykori osztálytársai csúnya, ráncos, foghíjas, kopasz vagy éppen ősz hajú vénemberek lettek. És milyen érdekes: ő maga nem. Teszem hozzá: Hogy is lenne vén, hiszen testének változásai folyamatosan a szeme előtt történtek, frizuráját ugyanúgy hordja, mint korábban. Ugyanazt a cipőfazont kedveli, mint húszévesen, stb. De a többiek? Elválásuk óta pocakot eresztettek, hangjuk reszketeg lett, s a legkülönfélébb nyavalyákkal kínlódnak. Igaza van persze, és nincs is igaza.

Mindenesetre olyanok vagyunk, mint a zöldborsó. Alapesetben gyönyörű, kissé édes, jó ízű zöld gömböcskék keletkeznek az elszáradó hüvelyben. Nem a hüvely az érdekes, hanem az életteli mag.
Írva van: A lélek az, ami éltet, a test nem használ semmit. (Jn 6,63) Hát egy biztos, nem azonos fajsúlyú kategória a kettő. Mindenesetre össze van e kettő kötve. Az egyik jelen formában efemer, a másik örökéletű. Mindkettőt meg kell becsülni.

Hajnali gondolataim úgy keletkeztek, hogy egy hatvanas évekbeli sikerslágerre ébredtem. Hol van már a sláger népszerűsége, és hol van már vajon a dizőz, aki énekelte?
Ízelítő a Lukács 3. f.-ből. 1. rész.
II. AZ ELŐKÉSZÜLET
Keresztelő János működése
Tiberius császár, Poncius Pilátus helytartó, Heródes, Fülöp, Lizániás negyedes fejedelmek, Annás és Kaifás főpapok. Ekkor János járta a Jordán környékét... Izajás: „A pusztába kiáltónak a szava: Készítsétek az Úr útját, egyengessétek ösvényeit! A völgyeket töltsétek fel, a hegyeket, halmokat hordjátok el, ami görbe, legyen egyenessé, a göröngyös változzék sima úttá, és minden test meglátja az Isten üdvösségét.” Keresztelő János: „Viperák fajzata...mondom nektek, van hatalma az Istennek, hogy ezekből a kövekből fiakat támasszon Ábrahámnak. A fejsze már a fák gyökerén van. Minden fát, amely nem terem jó gyümölcsöt, kivágnak és tűzre vetnek.” ... a tömeg: „Mit tegyünk?” „Akinek két ruhája van, egyiket adja oda... akinek van mit ennie, ugyanígy tegyen.” ... vámosok: „Ne szedjetek több vámot, mint amennyi meg van szabva... katonák: „Ne zsaroljatok, ne bántsatok senkit, hanem elégedjetek meg zsoldotokkal.” ...János: „Én csak vízzel keresztellek benneteket. De jön nálam erősebb, akinek saruszíját sem vagyok méltó megoldani. Ő majd Szentlélekben és tűzben fog benneteket megkeresztelni. Szórólapátja már a kezében, hogy rendet teremtsen szérűjén, a búzát csűrébe gyűjtse, a pelyvát meg olthatatlan tűzzel elégesse.”...hirdette nekik az örömhírt. Közöm: A kor bemutatása: amikor Tiberius császár volt, amikor Annás főpap volt stb., akkor jött Keresztelő János, hogy beteljesítse Izajás jövendölését: Készítsétek az útját az Úrnak, akinek a saruszíját se vagyok méltó megoldani. Amit ajánl a különféle embereknek János, ránk is vonatkozik. Az elégedettség, az osztozkodás, a szelídség örök emberi értékek.  Ami pedig a pótolhatatlanság gőgjét illeti: Istennek hatalma van arra, hogy akár a kövekből fiakat támasszon.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr412350007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása