Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.06.23. 06:59 emmausz

Ítéletidő

Szent Ágostont megkérdezték, hogy mi az idő. Azt mondta, ha nem kérdezed, akkor nyilvánvaló, az az érzésem, hogy pontosan tudom. De ha azt kéred, hogy magyarázzam meg, akkor be kell vallanom, hogy fogalmam sincs róla. Nos, nekem sincs, különösen akkor, ha elkezdik magyarázni, hogy kétféle idő van minimum: az egyiket a görög kronosznak hívja, a történések egymásutánját regisztrálja valamiképpen. Az eseményeknek kronológiája, időbeli sorrendje van. A másik fogalmuk a kairosz, az üdvös cselekedetek ideje. Ez csak az istenhit fényében értelmezhető. Adva az életünk, s annak időkerete, amelyben lehetőségünk van jót tenni, vagy éppen ellenkezőleg. Mindenesetre annyi állítható a tapasztalatok alapján, hogy az idő egyirányú utca. Amelyben nincs visszafelé haladásra lehetőség. Ez azt jelenti, hogy a kronoszt nem tudom megállítani, csak a kronométert., de azt is, hogy az időnk értelmes, hogy ne mondjam,  szeretetteli kihasználása hatalmas felelősségünk. A legtöbb ember arról panaszkodik élete alkonyán, hogy mennyi dolgot mulasztott el, amelyet többé nincs módja pótolni.
Mindezt azért foglalkoztat, mert megfigyeltem, hogy a napkelte során az ablak képe hogyan jelenik meg a bútorokon, és hogyan lép tovább egyre lejjebb megvilágítva a síkot. Fel is vettem kamerával egy rövid videót róla, mert érdekes látni, milyen tempósan mászik a fény pillanatról pillanatra tovább és tovább.
A másik egy ma reggeli tapasztalat. Medárd ideje van, ma nem sütött reggel a nap, hatalmas felhők borították el az eget felettünk, zúg a szél, szürke minden talán már esik is.
Átmenetileg alábbhagyott a forróság, amely most már éjjel sem tudott a kedvezó szintre visszahűlni.               
Ízelítő a Róm 5. f.-ből:
II. A MEGIGAZULÁS GYÜMÖLCSEI
Békesség Istennel
ha megigazultunk, békében élünk az Istennel, Krisztus által. Általa jutottunk hozzá a hitben a kegyelemhez, amelyben élünk, és ...dicsekszünk a reménységgel, ... szenvedéseinkkel is dicsekszünk, ...a szenvedésből türelem, a türelemből kipróbált erény, a kipróbált erényből reménység. A remény pedig nem csal meg, mert a nekünk ajándékozott Szentlélekkel kiáradt szívünkbe az Isten szeretete...  Krisztus meghalt a bűnösökért, noha az igazért is alig hal meg valaki, Isten szeretetéről Krisztus halála tanúskodik... vére árán igazzá váltunk, s megment bennünket Isten haragjától... Krisztus megszerezte nekünk a kiengesztelődést.

A bűn és a kegyelem szembeállítása
...ha egy embernek a bukása miatt sokan meghaltak, Isten kegyelme, a Jézus Krisztus irgalmából nyert ajándék még inkább kiárad sokakra... a kegyelem sok vétekből megigazulásra vezet... egynek vétke minden emberre kárhozatot hozott, egynek üdvösséget szerző tette pedig minden emberre kiárasztotta a megigazulást. Ahogy egy embernek engedetlensége miatt sokan bűnössé váltak, egynek engedelmességéért sokan meg is igazultak ... Ahol elhatalmasodott a bűn, túláradt a kegyelem Urunk, Jézus Krisztus által. Közöm. Ádám elvesztette a kegyelmet, Krisztus visszahozta

megigazulásunk reményét. A szakasz szállóigévé vált mondatai: Ahogy egy embernek engedetlensége miatt sokan bűnössé váltak, egynek engedelmességéért sokan meg is igazultak ... Ahol elhatalmasodott a bűn, túláradt a kegyelem. Különösen az utóbbi figyelemre méltó jelen korunkban. Mert mintha elhatalmasodott volna a bűn. Kérjük, hogy most is áradjon túl a kegyelem, mert tán sose volt ekkora szükség rá, mint a cudar jelenben.

.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1512615119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása