Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.06.30. 22:06 emmausz

Így éltünk...

Bernáth Aurél nemcsak festőnek minőség, kötetei is márkásak. Így éltünk Pannóniában c.  önéletrajzi ihletésű kötetének második fejezetét (Arckép viharban) sokadszor olvasom magamnak. Láttam már „gerendának” nevezett felhőkülönlegességet, éltem át több vihart a tónál. Ezért is fog meg az igen színes leírás.  Elképzeltem, hogy felolvasom a családnak a Balatonnál, mint érzékletes és izgalmas történetet. Aztán lehűtöttem vágyamat azzal, hogy amikor három korosztály húsz tagja kommunikál, nincs tere annak, hogy hosszan lekösse valami mindannyiuk érdeklődését. Olvassa el magának, aki akarja. Viszont e kötet végéről idézek néhány nyelvi csemegét.
„Kovács Istvánnét, Rozikát, egy badacsonyőrsi vincellér feleségét, mint a magyar nyelv nemtőjét hallgattam. Tőle tudom, hogy a sovány és csenevész: szárazfájdalom-ember; a csípőben kövér nő: ducifaros. Ő fejezte ki a kövérkés nő előnyét a sovánnyal szemben ekként: Jobb, aki csetten, mint aki koppan. Egyszer azt mondta: Akkora felhők jöttek, mint a krumpligánica. A nyelves nőre sással metszett szájú-t mondott, a kánikulát így fejezte ki: Olyan meleg van, hogy kisül a békák szeme a vízben. Lovát kefélő férjére ezt mondta: Többet simogatod, ezt a keshedt gebét egy hét alatt, mint engem harminc éven át. A szerelemre is talált egy kedves csirkászos szinonimát:
Mi volt köztük, kérdeztem egyszer két ismerősről. 
Hát: ezazez – felelte.
Mit értsek ez alatt, Rozi?
Süsü maga, hallja: szerelmet, miegymást...
KIÁLTVÁNY AZ OLVASÓHOZ! Iktassuk be a magyar nyelv kincstárába a szerelem rokon értelmű szavaként annak csibészes és nem plátói válfajára Rozika leleményét, az ezazez-t” –fűzi hozzá még Bernáth Aurél. 
Ízelítő a Róm 12. f.-ből:
IV. ERKÖLCSI KÖTELESSÉGEK
Istennek tetsző élet
Adjátok testeteket élő, szent, Istennek tetsző áldozatul... Ne hasonuljatok a világhoz, hanem gondolkodástokban megújulva alakuljatok át, hogy felismerjétek, mi az Isten akarata, mi a helyes, mi a kedves előtte és mi a tökéletes ... ahogy egy testben több tagunk van, ...sokan egy test vagyunk Krisztusban, ...aki a prófétálást kapta, tegyen tanúságot, aki tisztséget kapott, töltse be, ...a tanító tanítson, buzdítson, aki jótékonykodik, tegye egyszerűségben, aki elöljáró, legyen gondos, aki irgalmasságot gyakorol, tegye örömest. Szeressetek tettetés nélkül, ...legyetek tüzes lelkületűek: az Úrnak szolgáltok. A reményben derűsek, a nyomorúságban béketűrők, az imádságban állhatatosak. Segítsetek a szenteken, ha szükségben vannak, gyakoroljátok a vendégszeretetet. Áldjátok üldözőiteket, áldjátok, s ne átkozzátok. Azokkal, akik örülnek, örüljetek, s a sírókkal sírjatok. Éljetek egyetértésben... alkalmazkodjatok az egyszerű emberekhez... Törekedjetek arra, ami jó .. éljetek mindenkivel békességben. ... ha ellenséged éhezik, adj neki enni, ha szomjazik, adj neki inni. Ha ezt teszed, izzó parazsat raksz a fejére. Ne engedd, hogy legyőzzön a rossz, inkább te győzd le a rosszat jóval. Közöm. Sok gyakran idézett vers található ebben a fejezetben:  legyetek tüzes lelkületűek: az Úrnak szolgáltok. A reményben derűsek, a nyomorúságban béketűrők, az imádságban állhatatosak. És még: gyakoroljátok a vendégszeretetet. Áldjátok üldözőiteket, áldjátok, s ne átkozzátok; Ne engedd, hogy legyőzzön a rossz, inkább te győzd le a rosszat jóval. stb. – A talentumok, karizmák, tehetségek jogosítanak is, és felelősséget is jelentenek. Mind-mind megszívlelendő életvezetési tanácsok. A mi utunk az örökkévalóságba torkollik. Mércéink is annak megfelelőek. A többi puszta emberi gyarlóság.

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4912632367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása