Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2018.06.14. 04:56 emmausz

Búcsú Szolzsenyicintől és a GULÁG-tól

Miért élnek gyötrőink – láthatólag –  jólétben? – kérdezi Szolzsenyicin. Válaszol is rá: „A földi élet célja s értelme nem a boldogság, mint általában hinni szoktuk, hanem a lélek fejlődése.  Ebből a szemszögből nézve a mi gyötrőink bűnhődése a legborzasztóbb: elállatiasodnak, kivetkőznek emberi formájukból. Így közeledve a problémához megértjük, hogy azoknak kell szenvedniük, akiknek a fejlődéséhez van remény.”
„Akkor vadul meg az ember, ha egyszer vérrel szennyezte be magát.  (No hiszen, kórházban olvasom e sorokat, ahol a vérvétel mindennapos.)
…Hisz a kegyetlenséget (osztálygyűlöletet) dicsőítették, belénk nevelték… ha a jóság csak gúny tárgya, a szánalom, az irgalom kész nevetség, akkor már végképp nem lehet megfékezi a vértől megittasultakat.”  
(A kórházban a szomszéd ágyon fekvő megfogalmazta, hogy szereti a belevaló szabadszájú ápolókat. Én nem azokat kedvelem, hanem azokat akik bratyizás helyett korrekt módon elvégzik munkájukat, és nem a pletykákat hozzák-viszik némi baksis fejében.)
Álljon itt összegzésképpen a szerző, Szolzsenyicin verse.

Úgy elvetélni, úgy eltékozolni,
a drága jó magot, hogy tudtam volna, s hova
 Hisz Téged dicsértelek zsenge éveimben
s szentegyházad volt lelkem otthona.

A könyvek csillogó, hiú okossága
elkápráztatta gőgös agyamat,
hittem a világot megismerhetőnek
s hogy az élet titka titok nem marad.

Az ifjú vér buzogva áradt ereimben,
a világ szivárványszínekben tündökölt,
s közben hangtalan, hogy rá föl se figyeltem,
a hit oltára bennem romba dőlt.

De ím, a lét s nemlét határán tévelyegve,
míg csöpp híján elnyelt a szörnyű torok,
ajkamon a hála csendes rebegése,
ha megtett utamra visszagondolok.

Ma látom már: az értelem világa
ömlik el minden zugán, szögletén,
de nem gyarló eszemből, nem gyönge erőmből:
magasabb forrásból árad rá a fény.

A helyes mértéket immár visszanyerve,
az élet vizével oltom szomjamat
Hiszek, Világ Ura, hiszek újra Benned,
ki nem hagytál cserben, bár megtagadtalak.
Hit és nem hit. Alapvető kérdés.  
A kórházban hetente megjelenik egy beteglátogató. Tanúja voltam annak, hogy egy sorstársam elmondta neki, hogy gyerekkorától fogva elszakadt a hittől, de szívesen elbeszélgetne egy lelkésszel mostani állapotában. Ígéretet kapott rá, hogy két napon belül felkeresi egy kórházlelkész.

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr914046796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása