Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.03.15. 09:43 emmausz

Tovább is van, mondom még...

Talán nem meglepő, hogy ameddig a készlet tart olvasgatom a Kairosz Miért hiszek? interjúsorozatának elő-előkapott kötetét. Hatalmas mennyiségű beszélgetéssorozat ez, amelyből kb. húsz kötet áll rendelkezésemre. Mint már korábban megírtam, nem mind vált élménnyé bennem. Eddig mindegyiknél lebilincselőbb volt, mert jó stílusban fogalmazódott meg Hidvégi Máté kötete, aki másokkal szemben kellő mélységig ismertet meg családja történetével, sorsával. Mint írja apai ágon négy zsidó dédszülője volt, anyai ágon három örmény, egy erdélyi. A zsidók a holokauszt mártírjai, az örmények pedig hercegi család. Dávid Katalin művészettörténész, tehát hercegnő.
Máté zsivány gyerek volt, magántanuló, és kiváló eszű. Tudta, hol a határ, és folyamatosan az elviselhetőség határán táncolt. Megjegyzi, hogy egy zsidó öt székellyel ér fel egy örményben öt zsidó veszett el. Így hát Máté fiú meglehetősen önérzetes gyerek volt.
Felnőttkorában részt vesz Katona István lélekszemináriumán, ahol jelmondatot húz: „Úgy küldelek titeket, mint bárányokat a farkasok közé. Legyetek okosak, mint a kígyók és szelídek, mint a galambok.”
Elmeséli, hogy mamája zsidó férjet keresett magának. Azért tette ezt, mert látta, hogy a zsidó férjek jó családapák, és ő jó családapát akart utódainak.
A Hidvégi család erdélyi hagyományokat őriz. Mindenki magázza a többieket. Az unokát a nagypapa és viszont. Ez ma eléggé különös, kissé komikus is.
Egyik anyai ági nagybátyja pap lett. Mindenki Lalának ismerte őt, aki nagy népszerűségnek örvendett. Gyermekmiséjén a picik felülhettek az oltárra. Lala léleklátó volt, mint Pió atya. Rengetegen gyóntak nála. Ránézett egy emberre, és egy órán át sorolta, hogy mi lakik benne. Nem beszélt mellé. Csakugyan tudta, kiben mi lakik.
H. Máté megidézi, amit rádióban már hallottam tőle: „Scheiber Sándor mondta: Van Jeruzsálemben a vallásos és a nem vallásos egyetem. Mi a különbség a kettő között? Az utóbbiban a kétszer kettő négy. A vallásos egyetemen azt mondják: Kétszer kettő, hála Istennek, négy. Ennyit a tudomány és a világnézet viszonyáról.”  
„Miben segít önnek a hit?” – kérdezi az interjúkészítő.
„Lépten-nyomon érzem. Érzem Isten jóságát mindenben” – hangzik a válasz.
Máté még sok mindent mesél a családjáról. Érdemes elolvasni a róluk szóló füzetet (Irigykednek ránk az angyalok, Kairosz, 2006)
***
Prófétai szavak hangzottak el ma plébánosunk ajkáról. Március idusán azt jósolja, hogy a magyar nemzet nem olvad be sehová, megmarad önálló nemzetnek. Mária országa most és az is marad. 

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr7014689574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grabb 2019.03.20. 21:08:09

Katalin lesz az az Ibolya hercegnő :-)
süti beállítások módosítása