Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.04.06. 13:47 emmausz

Van ilyen

Tegnap egy kis himnológus szösszenetet engedtem meg a szlovák himnusz tervezett kötelezővé tétele és a többi éneklésének büntetés melletti megtiltása ügyében. Nem tértem ki rá, de a magyar himnusz elénekléséért, ha az nem hivatalos alkalommal történt, 4000 Euró büntetést kell fizetni a tervezet szerint. No meg az amerikaiéért? No meg a volt Szovjetunióéért? No meg a lengyeléért? No meg a burmaiéért? De hát utóbbit ki ismeri, ki fog rá felfigyelni? Netán csak a magyar himnusz éneklésére csapnának le a törvény szigorával?
Nem néztem utána a hitelességének, de az alábbi szövegű magyar népdalnak a dallamára készült a szlovák himnusz szövege:   
Hogyha nékem (hogyha nékem) száz forintom volna,
Kilincsem is (kilincsem is) vert aranyból volna.
De mivel hogy nincsen, fából van a kilincsem,
Madzag a húzója.
Az én rózsám (az én rózsám) a falu legszebb lánya.
Hogy ne volna (hogy ne volna), hisz én vagyok a párja.
A nézését meg a járását, a csípőjének a ringását
Száz aranyért nem adnám.

A fáma szerint az ügy pikantériája, hogy a pozsonyiak az 1848-as forradalom letörése okán úgy megharagudtak a németségre, hogy az előzőekben mutatott népdal dallamára írtak egy gúnydal-szöveget, amelyet aztán széltében énekeltek. Magam ifjonti koromban nemegyszer hallottam a gúnydal szövegének első sorát prózában. Fogalmam nem volt róla, hogy a szöveghez melódia is tartozna, merthogy csupán az orrlógató emberre alkalmazták, mintegy biztatásul, hogy a szomorkodást akár be is fejezhetné.
Számos ilyen van. Pl. ha valakit nem akartak szembe dicsérni, akkor a Kogutovicz-féle Atlaszból idézték: „Nagy vagy, Csendes-óceán!” Ti. korábban Nagy-óceánnak hívták a Csendes-óceánt.
Ilyesfajta, azóta a divatból kiment szófordulatokkal éltek annak idején.
Ezek után ideidézem az interneten talált gúnydalocska szövegét:
Szomorú disznószar, de megrepedeztél!
Talán a napon sokat sütkéreztél?
Erre jön egy német,
Bánatában téged,
simára nyalogat!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr5514743553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása