Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.05.07. 10:26 emmausz

Süt a nap. Túrázzunk!

Az én korosztályom, de főleg a nálam néhány évvel fiatalabbak már nyugdíjasok, közülük sokan még erejük teljében leledzenek. Nyakukba veszik a világot, vagy az országot. Hol a Csendes-óceán mentén találjuk őket, hol Európában, hol a kéktúra valamelyik szakaszán, hol egy érdekes településen. Nem ígérem meg, hogy velük tartok. Mégis túrázásra hívok meg mindenkit.
Az én túráimhoz nem kell bakancslista. Az íróasztal mellett is részesülhetünk belőlük.
Hogy miféle túrákra, és kiket hívok, az az alábbiakból kiderül:
krea-túra, az alkotóknak
klavia-túra zongoristáknak
szeka-túra nyugtalanoknak
karika-túra grafikusoknak
makula-túra a szelektív hulladékgyűjtőknek
imprima-túra szedőknek
arma-túra villanyszerelőknek
tempera-túra akvarellistáknak
kolora-túra primadonnáknak
dikta-túra hasfájós politikusoknak
vegza-túra a békétleneknek
csillagtúra autósoknak
gyalogtúra azoknak, akiknek nincs autójuk
garni-túra kereskedőknek
parti-túra kajakosoknak
inveszti-túra befektetőknek
pozi-túra házasoknak
fak-túra festőknek
manufak-túra kézműveseknek
korrek-túra precízeknek
tink-túra betegeknek
konjunk-túra egész népeknek
struk-túra mérnököknek
kul-túra kulináris örömöket keresőknek
aspiran-túra kezdő orvosoknak
pacien-túra házi orvosoknak
tor-túra gyászolóknak
kvesz-túra kamarásoknak
***
Ma Gizella-nap van. Éljenek a Gizikék, Gizusok, Gizellák!
VD.-nél olvasom: „Boldog Gizella királyné 980 körül született Regensburgban... Szt. István felesége... Halála (1060 körül) után rövidesen szentként kezdték tisztelni. Szentté avatási eljárása 1911-ben kezdődött. (még tart, esetleg leállt)”
NB. Ugye a kanonizáció során boldoggá azt avatják, akit saját országában tisztelnek. Szentté pedig azt (a boldogot), akit a világ szentként tisztel.

Isten malmai valóban lassan őrölnek. Hogy Gizella esetében mi okból, azt csak találgatom. Több mint ezer éve élt. Nem maradt fent róla terjedelmes írás, legalábbis nem ismerek ilyet. Boldoggá avatták, mert egy országban ekként tisztelik. Passau környékén? Veszprém környékén? Az idő előrehaladtával emlékezete nem lehet túlságos. De talán nem is az a legfontosabb, hogy kanonizálják.
Még megjegyzem, hogy sok szent mögött egy még szentebb nő állt, ha nem is avatták őket szentté.
Battyhány-Strattmann László mögött felesége,
IV. Habsburg Károly király mögött Zita királyné.
Ágoston mögött Mónika. Őt szentté avatták.      
Ilyen lehet Szent István felesége is, Boldog Gizella.

 

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr3214812426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása