Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.05.24. 05:20 emmausz

Adalékok egy üdvözlégy keletkezéstörténetéhez

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Omega együttes (ma is van). Ez az együttes megszólaltatott egy angol slágert a hatvanas évek derekán, az I Put a Spell on You (Megbabonáztalak) kezdetűt. Megvettem kislemezüket, mert tetszett ez a szám. A túloldalán lévő Bend it nem. Sokszor hallgattam kedvenc számomat. Különösen az arpeggio-szerű kísérete ragadta meg figyelmemet. Érdekes akkordfelbontása, akkordmenete kicsit az Animals feldolgozásában előadott The house of rising sun (A felkelő nap háza) kíséretére hajazott. A lemezem sorsát addig kísértem figyelemmel, amíg egyik lány kölcsön nem kérte a főiskolán. Többé nem láttam viszont (ő meg szegény, ismereteim szerint elhunyt, miként a számot lemezre éneklő Somló Tamás is).  Az interneten viszont megtaláltam évekig tartó eredménytelen keresés után a szám feldolgozását.
Visszatérve a nótára, mivel az én gyatra zongoratudásom elég volt hozzá, hogy a kíséretet megtanuljam, sokszor játszottam annak idején. Akkor is, amikor Imre öcsémhez jött látogatóba. Haverok voltak. Imre profi zongorista, mégis eljátszottam neki a triolás lüktetésű zenét. Párhuzamosan meghallgattuk a lemezt is. Telt-múlt az idő, s Imre írt egy Üdvözlégy Máriát ¾-es ritmusban felbontott akkordokkal. Az ő zsenije kellett hozzá, hogy áttegye változtatott formában ¾-re, és egy szépséges dallammal koronázza meg.
Miért ¾? Mert a szöveg úgy kívánja: Üd-vöz légy,/ Má-ri-a,/ ma-laszt-tal/ tel-jes… /az Úr van/ te-ve-led… Olyasvalami született tehát, mint a Bach akkordjaira Gounod által megírt Ave Maria. A Szilas-üdvözlégy keletkezéséről az a hír járja, hogy Széll Vince állandó noszogatásra egy alkalommal Imre Szentendréről hazafelé a HÉV-en rakta össze a zenét tokkal vonóval, mire a végállomásra értek.

Ezt nem tudtam, úgy hogy teljesen váratlanul ért, amikor először meghallottam. Valamiért a tabáni templomban folytak akkor a beat-mise próbák, és oda belépve hallom a hegedűszólót és a kórust, ahogyan éneklik az üdvözlégyet. Azonnal megfogott időtálló szépségével, éteri hangzásával. Elgondolom, hogy van olyan jó, mint az, amit Vico Torriani énekelt annak idején, de simán beleillik az általam ismert Ave Mariák sorába (Schubert, Arcadelt, Gounod) is. Szilas üdvözlégyét kórusunk latinul is elénekelte. Sajnos a zenészvilágban hatalmas szerepe van a reklámnak. Ahhoz, hogy rangjának megfelelően ismertté váljék, nemzetközi méretű propagandára volna szükség. Ez pedig nincs. Katolikus körökben pláne nincs. Annak ellenére nincs, hogy elhangzik latinul az egyik elkészült CD-n.
A latin máig a katolicizmus világnyelve.                

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1614853924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása