Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.07.06. 11:37 emmausz

Progresszív

A progresszív = fokról fokra haladó. Szemüvegben is igaz. A progresszív – legalábbis az enyém – három fokozatban halad: könyvolvasó, képernyőtávolságra és utcai távolságokra fókuszáló lencsét jelent.
Sokáig húzódoztam attól, hogy ilyen szemüvegem legyen. Aztán olyannyiszor kellett keresnem az olvasót, ha a bifokális volt az orromon, és a bifokálist, ha az olvasót viseltem, hogy ráuntam. Most, hogy mindkét szemüvegemet kisebb-nagyobb sérülések érték, rászántam magamat az újításra.
Előzetesen kikérdeztem a lányomat, aki ilyet csináltatott. Ő azt mondta, hogy egy hétig nagyon idegen volt neki ez az ókula, aztán megszokta és ma már örömmel viseli. Megkérdeztem egy szemorvost is, aki nem javasolta, mert nehéz a széli torzítást, a szférikus aberrációt megszokni. Viszont mivel neki is multifoki szemüvege volt, kétségbe vontam az igazát.
Most itt az új. Látom vele jól a képernyőt, látok vele olvasni és látok messzire és tényleg torzít oldalirányban. Ettől kicsit szédelgek, de azért se engedek a kísértésnek, hogy az átmeneti időszakban időnként a kopott régit vegyem fel.
A boltban felpróbáltam az újat, és azóta csak éjszakára vettem le. Az új cipőt is be kell járatni. A pápaszemet is. Mindig is ezt tettem. Ha elkészült az új szemüveg, azonnal abban kezdtem járni. Akkor is, ha kicsit bizonytalan érzés fogott el.
Ma megjártuk az üzletközpontot. Vezetés közben sem zavart a progresszív szemüveg.
Akarom mondani: pápaszem. De hát nem vagyok pápa.
Akarom mondani: ókula, de hát nem okultam a szemész tanácsából.
Akarom mondani: szemüveg, de hát egyáltalán nincs üvegből a lencséje.
Akarom mondani: szem-műanyag. De ezen a néven senki sem ismeri, s nem tudnák, miről beszélek.      
Akarom mondani: lácsó. Talán.
Hiszen nem cvikker, nem lornyon, nem orrcsiptető, hanem biokuláris nézőke.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4914928528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása