Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.07.16. 05:44 emmausz

Végidők

2000 éve a végidőket éljük. Dér K. így foglalja össze:
„Eljöttével a bűn általánossá válik;
az istenellenes erők megtévesztő munkája kiterjed az egész világra;
természeti csapások, világméretű járványok;
súlyos, kiterjedt egyházüldözés lesz;
ezzel egyidejűleg az evangélium hirdetése kiterjed az egész világra.
A végkifejlet gyors lesz és váratlan, de csak a feltételek teljesülése után jön el, azaz
nem okvetlenül hamarosan.”
***
A tegnapi poszt egyik kitétele tovább mocorog bennem, és arra késztet, hogy tovább gondoljam.
Felidézem: A pápa (II. J. P.) mindig azért imádkozott, hogy Isten akarata teljesüljön. Tulajdonképpen ez az egyetlen logikus imádság. Nem győzködhetjük az Úristent, hogy nincs igaza, mert nekünk kell helytállnunk, hanem azt kell kérnünk, hogy az teljesedjék be, amit ő kíván nekünk.
Eddig az idézet. Mire is gondolok? Az abszolút és a világ minden dolgára kiterjedő kompetenciájú Istennek az akaratával helyezkedünk szembe, amikor gellert kap gondolkozásunk és megformálódik bennünk egy ellenkezés. Legyen meg a te akaratod, de…  miközben tudjuk, hogy az egyetlen logikus valami az volna, hogy az övé valósuljon meg.

Miért?
Nem látjuk az élet erőinek összes vonatkozását, és ezeknek az együtt hatását, eredőjét.
Kivetíthetem ezt a generációk viszonyára is.
A felnőtt tapasztalatával nem rendelkezik a kisgyerek, aki mégis megpróbál ellenkezni a felnőttel. Az vagy tűri, vagy nem. A vesztes a gyerek lesz, aki saját feje után menve gyakorta szamárságokat tesz.   
Ma mintha feje tetejére állt volna a világ. A FB félelmetes képet fest (mutat be) arról, ahogyan egynémely gyerek megpróbálja a felnőtt értésére adni ellentmondást nem tűrő akaratát.
Nem tudom, hogy ez miért alakul így, de hogy téves, az biztos.
A rendszerváltás idején, már Antall J. halála után választásra készült az ország. Az egyik kollégám egykolumnás cikket írt arról, hogy miért teljesen logikus,  ha a választók az MDF-re adják voksukat. A hosszú elemzés ok-okozati összefüggésekkel mutatta meg, hogy ez a magatartás a normális.
Elolvastam a cikket, könnyű volt tartalmával azonosulni, és reméltem, hogy megértik a választók. Tudjuk, hogy nem így lett. Teljesen elvörösödött az ország. Az MSZP nyert országszerte.
Hogy miért?   
Azért, mert az ember nem logikus lény, nem racionális döntéseiben, hanem jobb szó híján misztikusnak nevezem viselkedését, de mondhatnám ösztönösnek is.
Ha ezt kivetítem megint a felnőttek és gyerekek viszonyára, be kell látnom, hogy a velük mindent megbeszélni akaró, tehát a racionalitásra alapozó tárgyalások kudarcra vannak ítélve ugyanez okból. A gyerek sem racionális, hanem ösztönös, vágyai vezérelte entitás.
Tehát nemcsak tapasztalatok híján van, hanem híján van a racionalitásnak is. Ahhoz, hogy szocializációja sikeres legyen, normák közé kell terelni. Ehhez nemritkán kevés az észérvek felsorakoztatása.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr9114948538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása