Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.07.22. 06:03 emmausz

Analógiák

Tegnap volt ötéves Domi unoka. Ezen a forró napon indultak le biciklikért a garázshoz. Kinézek az ablakon, s azt látom, hogy Domi nagy tempóban hajtja Levitől megörökölt kétkerekű biciklijét. Majd megjelenik apja rollerrel, s próbálja utolérni kisfiát. A sort Levi zárja, aki sebességváltós cangát kapott születésnapjára. Majd tekernek visszafelé. Csak a sorrendjük változott.
Lélekben négy-öt évtizedet ugrottam visszafelé, amikor is minden gyerekemet megtanítottam kerékpározni. Fabotot applikáltam a nyergük mögé, azt fogva futottam négy sorozatban, ahogy elérték azt a kort, amikor megtanulhatnak kétkerekűzni.
Jó régen volt.
***       
Fr. említette egyszer, hogy a három nagy francia autógyár termékei közül nem szívesen venne Peugeot típusút, mert az arabok, ha autót lopnak, legszívesebben ezt a típust kötik el. Hogy miért? Mert oroszlán a rajta levő márkajelzés, és az arabok szemében kedves állat az oroszlán, a sivatagi oroszlán. Így leginkább ez az autómárka áll hozzájuk közel. Sajátjuknak tekintik.
Tegnap olvastam egy cikket a FB-on. Azt taglalta, hogy a mozlim világgal nehéz az egyezkedés, mert más törvényeket követnek, másképpen gondolkoznak, mint a „gyaurok”, akikkel szent háborút viselnek. Pedig van közös velük. A Korán megemlékezik Jézusról is és Máriáról is. Máriát a maguk módján tisztelik. Prófétájuk legkedvesebb lánya Fatima volt. Erről a Fatimáról vette nevét az a portugál falucska, amelynek határában történtek a 20. sz. eleji jelenések. A fatimai Mária tehát különösen is kedves lehet az arab világ előtt, hasonlóképpen a Peugeot-oroszlánhoz.
Ez lehet az az összekötő kapocs, amelyen keresztül közeledhetnek a kereszténységhez.
Lehet, hogy kicsit bonyolult a gondolatsor, de ettől még akár igaz is lehet.
Mindenesetre nagy szükség volna a két nagy vallás közeledésére, és egyfajta tisztuláshoz vezetne a mai gyakorlattal szemben, amely szerint a keresztények alja népség, amely vagy meghal, vagy adót fizet az igazaknak.
Ez a felsőbbséges hozzáállás csaknem ellehetetleníti az érdemi párbeszédet, ha jól értettem a cikket. Persze nem az én dolgom az emberek általános megigazulásának az elérése.
Inkább a fentiekben kifejtett párhuzamok miatt jutott eszembe.            
***
Az értelmező szótárban rákerestem arra, hogy a kutyákat miért nevezik blökinek. A szótár szerint szimplán hangutánzó a szó. Bennem meg fölsejlett, hogy nem kizárható a svábos eredet. Lehet, hogy a német szitokszóból – du blöde Hund (te hülye kutya) – keletkezett, mint ahogyan a blődli, a „kedves szamárság” is német.   

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr9014974332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása