Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.12.07. 16:58 emmausz

Egymással vagy egymás ellen

Nemrég felhívást kaptam, hogy jelöljem Keresztes Ildikót Prima primissima díjra, mert ő megérdemli. Meg kell vallanom töredelmesen, hogy nem voksoltam senkire, őrá sem. Mégis érdekelt, hogy mi lett a sorsa. Hát ez: A közönségdíjat Keresztes Ilonának, a Kossuth Rádió vezetőszerkesztőjének ítélték oda a szavazók. Végül is örültem neki, mert aki mellette lobbizott, előttem hiteles ember. Amiért nem szavaztam senkire, annak két oka van legalább: Nem látok bele mélységében egyik jelölt munkásságába se. Miből gondolhatom, hogy a többiek közül egy sem érdemelné meg azt az összeget, amelyet végül a kiválasztott kap? A másik okom, hogy megette a fene, ha valaki csak sikeresség érdekében mozgat meg minden követ, és nem saját szolgálatának igaz volta miatt dolgozik bármely területen.      
Nekem ebben is Kodály a mércém, akit nagyon zavart a kórustalálkozók versenyjellege. Miért olyan biztos, hogy igazságos lesz egy zsűri döntése (hányszor nem az)? Miért fontos, hogy ki az első, ki a harmadik és melyik szereplő nem kap soha elismerést, noha tevékenysége meggyőző és szép?  
Sándor Györgynek van igaza: „Egyenlő pálya, egyenlő esélyek. Mondd, fiacskám, neked három lábad van?” Ugye alighanem csak kettő, de a zsűri kiemeli, mintha tényleg három lábbal versenyzett volna.
A tévé előszeretettel foglalkozik a versenyekkel. Talán, mert olyan európai ez.
Elég a sportversenyek végeláthatatlan sorára gondolni. De volt itt már Ki mit tud, különféle nyerő játékok. Mostanában pedig ismételtem a Virtuózok, no meg a Röpülj páva. Láttam már könnyes szemmel távozó versenyzőt. Nagyon sajnáltam, és a többi vesztest, is ugyanezért.
Arra gondolok, hogy minden megmérettetésnek kevés győztese van, néhány kiemelt nyertese is talán, de megszámlálhatatlanul sok vesztese, nyeretlenje.
Hány sportoló kénytelen befejezni pályafutását anélkül, hogy sportágában nagyobb eredményt lett volna képes felmutatni. Hány barkochbázó, hány táncos, hány énekes, hány nyeretlen játékos távozott a nyilvánosságból kudarcélménnyel.
Nekem tehát túlságos a szakadatlan versenyzés.
Nem mi vagyunk a jó Isten, hogy állandóan ítéleteket alkossunk másokról, teljesítményekről.
Régóta mondom, hogy egymással kellene játszani, és nem egymás ellen.
Ám nem ebbe az irányba mutatnak a nyilvánosság előtt zajló események.  
***
Van egy sláger, a Georgia. Elég gyakran felidéződik bennem ösztönösen.
Ma rájöttem, hogy miért. A posztjaimhoz használt betűtípus neve Georgia. Hát innen az amerikai sláger gyakori megszólalása bennem.     
    

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4215342664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása