Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.12.19. 11:20 emmausz

Lövés a sötétbe

Kering a FB-on egy grafika, aminek a szövege találó. ide citálom:
Balról szóló: Nagyon népszerű vagyok a közösségi oldalon.
Jobbról szóló: Az nem ugyanolyan, mint amikor gazdag vagy a Monopolyban?
Eddig a közzétett szöveg.
Hozzászóltam: Ez nagyon ott van.    
Aztán elgondolkoztam rajta, hogy jót írtam-e. Mi az, hogy ott van? Az én időmben ezt úgy mondták, hogy ez nagyon ül, azaz nagyon igaz. Elődeim pedig úgy fejezték ki, hogy ez nagyon találó. De hát változik a (köz)nyelv. Ahogy változunk magunk is.
Ami pedig a fenti rajzos szöveges anyagot illeti, figyelmeztetés nekünk?
Nem kellene olyan komolyan venni, hogy van internet,
nem kellene olyan komolyan venni, hogy van FB.
Nem kellene olyan komolyan venni, hogy hányan szóltak a posztomhoz, hányan lájkoltak.
Nem mindegy?
Persze hogy mindegy – hallom rá a választ.
Azért a dolog mégsem ennyire egyszerű.
A szépíró, a publicista, az újságíró és a költő a világ legmagányosabb foglalkozását űzi. Minden általa elengedett írás „éli” a maga életét, „halja” a maga halálát. Az írónak fogalma sincs róla, hogy hányan olvassák sorait, és kik azok. Nem tudja, hogy kiknek ír.
Nos, ezért próbál bizonytalan lépéseket tenni annak érdekében, hogy mégis kapjon némi felvilágosítást arról, hogy kik olvassák, és mekkora körben terjed az, amit ír.
Mert az írás csakugyan lövés a sötétbe.
Vagy rátalál az olvasókra, vagy elsüvít közöttük a semmibe.
***
A mai napra is közvetítek gondolatokat Sarah bíboros megállapításaiból. Azt írja, hogy „Európa haldoklik...
Európa manipulálja, kereskedelmi áruvá degradálja és játékszerré teszi az emberi életet, ezzel megteremtve az emberi élet eltűnésének a feltételeit...
De vannak nagylelkű családok, vannak virrasztók. Ezeknek üzeni a bíboros: A ti küldetésetek nem az, hogy megmentsetek egy haldokló civilizációt. A ti küldetésetek az, hogy hűségesen, kompromisszumok nélkül éljétek a hitet, amit Krisztustól kaptatok. Így megmentitek a hit oly sok évszázadának örökségét. Ne féljetek, hogy kevesen vagytok! Nem arról van szó, hogy választásokat kell nyerni, vagy befolyásolni a közvéleményt…
A lényeg az, hogy élni kell az evangéliumot. Nem úgy gondolkodni róla, mint utópiáról, hanem megtapasztalni…
A hit olyan, mint a tűz. Amikor a tűz megvilágítja az éjszakát, az emberek lassanként köréje gyűlnek. Ilyen legyen a ti reménységetek!”
Ezek olyan velős, megfontolandó mondatok, amelyek jól beleillenek a karácsonyvárás elmélkedő, összeszedett időszakába.
Beszéltem.

Coda. 

A Szigligeti Színház színésze (jobbról) azt üzente Pintérnek, Schillingnek  (balosok) és a velük egy húron pendülőknek, hogy nem félnek. “Ahogy 1981-ben sem féltem, pedig kaptam a jóból. Én már tudom, hogy milyen az, és csak arra kérem a Jóistent, hogy te soha ne tudd meg.”

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr7215358642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása