Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.02.18. 03:44 emmausz

Feldobott labdák

Egységben a kétség
A keresztre feszített az az ember, akit keresztre feszítettek. A Keresztrefeszített, így egybeírva, magát Jézust jelenti.
Szembesülök ezzel a szóval: fogva tartott. Igen ám, de fogva tartott az a személy, akit fogva tartottak.
 De mi van, ha magát a rab szót akarom más főnévvel kifejezni: fogvatartott? Talán. Nem találtam sem az értelmező kéziszótárban, sem a helyesírási szótárban.
Írjam, ahogy akarom? V égül is nem lőnek vele nyulat.
A dolog nagyon mai, a média elég gyakran foglalkozik a fogva tartottak kérdésével (egybemondva vagy külön mondva).
Van itt még egy érdekesség. A „fogyatékkal élő”. Szerintem ellentmondásos a szó. Fogyatékkal élni hendikep. Lehet, hogy kíméletlenebb, de igazabb volna fogyatékot elviselőkről vagy egyszerűen fogyatékosokról szólni.        
***
A miniszterelnöki évértékelőt hallgatva:
- Tényleg látványos az ország kinézetének javulása, ígéretes a munkanélküliség leküzdése és még sok minden.  Bőven esett is róluk szó. Minden elismerésem az erőfeszítések eredményességét tapasztalva. Most inkább néhány olyan gondolatot hoznék, amelyek megérlelődtek bennem a beszámoló hallgatása során.
- Harrach Péter is megjegyezte, hogy a hulladékkupacok felszámolása nem is olyan egyszerű valami. Eltakarításuk időnként megtörténik, majd  az elkövetők jó tempóban újra szemetelnek, mert ehhez szoktak hozzá ilyen-olyan okoknál fogva. Nem tudom, mit tervez az államigazgatás. Kanadában kamerákkal figyelik a sztrádákat. Egy csikk eldobása is kemény bírsággal jár. Nálunk pedig a sittől sokan úgy szabadulnak meg, hogy titokban elpotyogtatják, a Dunába öblítik stb.
- Ha élen járunk, lassan a „mennybe megyünk”. Az ipari fejlődés példás. Mi tagadás.
Mondjuk, egyszer felzárkózunk a mai EU anyagi színvonalára… Boldogok leszünk?
- Majd egyszer visszafizetjük az ország tartozását. Aztán?
Románia kifizette. Államelnökét lelőtték, Romániát pedig újra eladósították.
Ej-ej.          
- Jólét és népességnövekedés. Nyugaton nem vált be. Az egészséges családnagyság akarása életvezetési, világnézeti, erkölcsi, hazaszeretettel is összefüggő meggondolások következménye. Elismerem, hogy az állam nem tehet mást, pusztán annyit, hogy az anyagi feltételeket megteremti. A többi az egyházi tanításon, a humanitárius meggondolások követésén, az ajándékozó szeretet felismerésén emberi tartáson stb. múlik.
***
Hétfő reggel Lackfi János szép monológja hangzott el a Klasszik rádión. Címe: A szív ökológiája. Ha megtalálom, megosztom. (Nem találom a szöveget, csak a rádió archívumában hangzó formában. Meghallgatható.)

 

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4015479254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása