Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.05.03. 05:32 emmausz

Mondom a magamét

Mondják, hogy maradj otthon, mondják, hogy mozdulj ki sétálni, menjél kirándulni kellő távolságban a többi embertől. Nos, megpróbálok mindkét elvárásnak megfelelni. Naponta kirántom a balkonajtót, s kirándulok a déli fekvésű erkélyünkre.
Ott próbálgatom a lehetetlent, éles képet készíteni a fészküket rakó, eleséget szállító madarakról. Még érdekesebb kísérletem a hangyák világába vezetett.
Megkíséreltem makró-fotót készíteni a hangyákról.
Történt ugyanis, hogy az árnyékolót feltekerő kipányvázott zsinóron aprócska hangyák jelentek meg, és közlekedtek az emeletek között erkélyládától erkélyládáig, vagy ki tudja, hol készített hangyabolyukig.  A felső emeletről lelógó zsinórt hídként használták. Mentek föl-le a szagminták mentén. Udvariasan kikerülték egymást találkozáskor, s ha lett volna kalapjuk, alkalmasint kölcsönösen megemelték volna.
Nem szerettem volna, ha elfoglalják  erkélyünket, s gondoltam, hogy véget vetek a járkálásnak.
Mivel racsnis az árnyékoló, ha nincs kifeszítve a fel-leengedő kötele, akkor se zuhan le a feltekert bambuszköteg.
Így hát eloldottam a szál alsó végét az erkély farácsától, és meghurkoltam a szabad végét. Figyeltem, hogy mit lép rá a hangyatársadalom. A jövés-menésnek nem szakadt vége, csak megkergült. A hangya elindult felfelé, majd „gondolt egyet”, és visszafordult.   Ezt a manővert unásig ismételte. Még érdekesebb volt a hangyák leérkezése a hurokba. Nem akarták „elhinni”, hogy hiába járnak körbe akárhányszor a mókuskerékben, nem haladnak eltervezett céljuk felé. Megfigyelésemet az esti szürkületben felfüggesztettem.
Másnap esett az eső.
Hangyáknak nyomát se találtam a „függőhídon”, és azóta sem.
Valamire rájöhettek.
***
Hallásom nem a régi. Beszűkült az a frekvenciatartomány, amelyet erősebben hallok, és így egy csomó felhang bezavar. Rájöttem, hogy hogyan értessem meg ezt másokkal.
Volt egy időben egy divat, a mágikus képeké. Füzetet lehetett kapni látszólag kesze-kósza ábrával. De ha kicsit bebandzsítottál, hamarosan rendeződött a káosz, és térben láttál egy tárgyat. Autót, madarat miegyebet. Vagy a sík alá mélyedt a térbeli ábra, vagy ellenkezőleg kimagasodott. Így vagyok a zenével. Egy gazdag hangzásból ki kell hallanom a zenei témát, és akkor a kaotikus hangáradat a  helyes hangnemben „rendeződik” a fülemben, s a legtöbb hang a helyére kerül. Persze ez csak akkor jöhet létre, ha ismertem korábbról a muzsikát.
***   
Anyák napja van ma, de ezúttal nem Donászy Magda verse, bár az is, de sokkal több annál. Virtuális unokáink közül talán látunk néhányat kellő távolságból, bár ez nem biztos. Ha igen, akkor meglepetés. A távoliaktól is kap Tücsi virtuális virágot. S amikor aktuális zenéről gondolkodom, könnyű dolgom van, mert sok szép zene létezik. Mind alkalmas.
Döntöttem, a kedves népdalt mellékelem, amely legalább 30 féle előadásban utolérhető a neten. Én egy kazah kórus előadásában vezetem elő az általam választott csángó népdalt.     https://www.youtube.com/watch?v=XP31RhbSqsM

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1515656266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása