Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.05.12. 03:55 emmausz

Mihaszna idő?

Tegnap írtam Newmanról, s másféloldalas körmondatáról, amely szerkezete olyan világos, hogy végig gond nélkül értelmezhető, mondandója átlátható. Most mégsem ezt idézném, mert ez poszt. De breviáriumából szemezgetek, ha már belefeledkeztem hosszas szobafogságunk idején a bő lére eresztett mondanivalója végigolvasásába. Amit mond, az jó és időtálló. Mivel 180 éve vetette papírra, kétségtelenül így van. Sok mindenről összeollózott a kötet.
Mi a szeretet?.
Évtizedekkel azelőtt egy társaságban Szent Ágostont idéztem: Ama et fac quod vis! Szeress, és tégy amit akarsz! Valakiben ez ellenérzésre talált.
- Mi az, hogy szeretet? – tette fel a kérdést. – Megfoghatatlan valami.
(V.D. válasza: A pék kenyeret süt. A pék szeret.)
Nos, Newman bíboros válaszai ezek:
- A szeretet bizonyos értelemben minden erény egyben…
- A szeretet mindig az újjászületés jele
- ... belefonódik minden kiválóságba…
- A szeretet a szentség első eleme.
- A szív gerjedelme, ezért megértjük, hogy miért lehet meg a gyerekekben, akik anélkül, hogy tudnák, követik a bennük lakó törvényt…
- A hit hősöket teremt, a szeretet szenteket szül…
- A szeretet építi a hitet, nem a hit építi a szeretetet…
- A szeretet hozta Krisztust a földre.
- A szeretet a másik neve a Vigasztaló Léleknek. 
Közelebb hozta volna meggondolásaival a szeretet lényegét?
Talán.
Szent Pál szerint „a szeretet türelmes, a szeretet jóságos, a szeretet nem féltékeny, nem kérkedik, nem is kevély. Nem tapintatlan, nem keresi a maga javát, nem gerjed haragra, a rosszat nem rója fel. Nem örül a gonoszságnak, örömét az igazság győzelmében leli. Mindent eltűr, mindent elhisz, mindent remél, mindent elvisel. S a szeretet nem szűnik meg soha.” (Vö. 1Kor 13,4skk.)
Szent János szerint „Az Isten szeretet.” (1Jn 4,9)
Utóbbinak igaza van, ennélfogva a szeretet – miként maga az élet – végtelen, ezért befoghatatlan. Csak közelíteni lehetséges és kell is. Varga László püspök (Laci atya) gondolata is erre hajaz:
„Isten lakást vett bennünk. Belülről szeretne átformálni bennünket, mint a magzat az édesanyját, akinek mindene a szíve alatt lüktető élet körül forog.”
Lám-lám, a koronavírus árnyékában töltött mihaszna idő akkora hasznot támaszt, amekkorát engedünk neki. Bocsánat, amiért ilyen „sűrű” lett a poszt.
***
Lazításul a végén visszatérek gyerekkorunkba, amikor a katonát „kacsesztának” mondtuk. Azt hittem, hogy ez egy csehes hangzású beütés, csak a minap jutott eszembe, hogy a minőség oroszul kácsesztva. A Rákosi-korszak és az orosz szavak használata valahogy feltételezték egymást. Nem igaz?
***
Zene. Legyen ezúttal nemcsak szép, de magyar is. Kodály Z. Háry János, intermezzo: https://www.youtube.com/watch?v=9eNCxNandrY

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr8615683214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása