Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.07.10. 11:11 emmausz

Iam lucis orto sidere

Tizenegy éve, 2009. június 29-én már foglalkoztam blogomban ezzel az ambroziánus himnusszal, amely úgy látszik, máig sem hagy békén.
A szöveget Sík Sándor ültette magyarra, elsősorban a cserkészek használatára szánva, őket megcélozva. A himnuszt valaki egykor Ambrus szellemében írta latinul. Itt reggeli imaként vált közismertté. Mutatom:

Ragyogva fénylik már a nap
Az Úrhoz szálljon énekünk,
Hogy minden ártót űzzön el,
Járjon ma mindenütt velünk.

Nyelvünket fogja fékre ma
ne szóljon rút perek szava
szemünket védőn óvja meg
a hívságot ne lássa meg.

Lakjék szívünkben tisztaság,
Távozzék minden dőreség
A testnek dölyfét törje meg
Étel s italban hősi fék.

Hogy majd a nap ha távozott,
S az óra újra éjt hozott,
Lemondásunk szent éneke
Legyen az Úr dicsérete.

Dicsérjük az örök Atyát,
Dicsérjük egyszülött Fiát,
S a Szentlelket, vigasztalót
Most és örök időkön át.

Ha nem a piarista költő, Sík Sándor ültette volna át magyarra, nekiugranék, hogy pozitív tartalommal töltsem meg a sorokat. De így aggályaim vannak, méltatlannak vélve magam egy alapos tartalmi változtatásra. Viszont biztos vagyok benne, hogy Lackfi János könnyedén megbirkózna a feladattal. Hátha megbiztatja valaki a jeles költőt a himnusz újragondolására.
Mi a bajom a himnusszal? Az nem lehet kifogás, hogy „fentebb nem”-ben íródott, hiszen nem akárkihez szól. Ám hogy lehet nekimenni egy új napnak úgy, hogy tele van a rossztól való szorongással, s mintegy a siralomvölgye baljóslatú árnyékaira figyel, tőle retteg, kéri a tőlük való isteni mentést.  Itt van mindjárt az első strófában a „minden ártó” valami, amit Isten űzzön messzire. Aztán ilyenek sorjáznak benne: Nyelvünket fogja fékre, szemünket védőn óvja meg, hogy a „hívság”-ot ne lássa meg. Távozzék a „dőreség” ,a testnek „dölyfét” törje meg, Étel, italban hősi fék, a nap távozott, éji lemondásunk. Csupa spleen, csupa letargia, csupa homályos árnyék. Elhiszem Ambrus igazát, törekvésének tisztaságát, mégis úgy vélem, hogy Isten az új nappal új lehetőségeknek nyit teret, és ez sokkal pozitívabb, mint az erkölcsi kudarcokkal való szélmalomharc emlegetése. Jószerével a közönséges halandó nem is tud mit kezdeni a dőreséggel, a dölyffel, s talán a hívsággal se ebben a formában.
Úgy vélem, hogy ma más mozgatókra van szükségünk lelkünk felemeléséhez.  
***
Zene. Illene ide Viadana motettája, de bőven örömteli Halmos L., Minden földek Istent dicsérjétek c. darabja is. Legyen akkor az. https://www.youtube.com/watch?v=jeRgPG0vuxk

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr7915993318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása