Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.07.14. 13:32 emmausz

Gombócos

1. Apám beteg feleségének gombócot gyártott. Amikor felesége húga (Anna) megérkezett, éppen beleragadt a vájlingba. Ám Anna megszabadította.
2. Anna pedig Mária halála után lett felesége apámnak. Sokszor ültem a konyhában, amikor készült a krumplis tészta, majd a kinyújtott tészta négyzeteibe egy-egy szilva (barack, lekvár, kis fahéj kis cukor) került, s a kézzel sodort gombócok bele a forró vízbe, hogy utóbb a morzsában is meghemperegjenek. Anyám kitűnő gombóckészítő volt.
3. Ha apai nagyanyánk (grószi) észrevette, hogy mi készül ebédre, bekopogtatott a szomszédból (szemben lakott velünk egy emeleten), és megjegyezte:  „Pankám, te olyan jó gombócokot szoksz főzni…, majnem aszondom, aggyál má néhányat (Sic!) … egy tányérkával…” (Mindig kapott.) 
4. A seregben Weiner honvéd (alias: Leó) egyik vicce: Tasziló, mondd, hány gombócot tudsz megenni éhgyomorra?
- Ötöt.
- Hehe, csak egyet. A többit nem éhgyomorra eszed.
5. Leó h. második vicce. Tasziló gombócot enne, de folyton kiugrik a tányérjából a csúszós étel. Mikor ötödjére is így jár, Arisztid megsajnálja: Felvagdossa gond nélkül az engedetlen gombócokat, odaadja barátjának: - Látod, semmiség ez egész.
Mire Tasziló: - Könnyű neked, én már kifárasztottam a gombócokat, azért nem ugráltak el neked.         
6. Egyszer 100 túrógombócot gyártott feleség, mert egy pályázat nyertese azt kapta. Pannonhalmán történt a díjkiosztás, s még Asztrik atya, az akkori apát is megkóstolta.
7. Ma is gombóc volt ebédünk egyik fogása. Nagyságra nézve ugyanolyan, mint amiket anyánk gyúrt, de az állaga. Ég és föld köztük a különbség. Anyáménak a nyomába se léphet. Az elomlott a szájunkban, ez a mirelite pedig szíjas, mint a szalonna. Azért hármat megettem a húszból.
8. A gyerekdalocska szövege: „Kiugrott a gombóc a fazékból, utána a molnár fazekastól…-stól, -stól, -stól, fazekastól.”  
9. Jut eszembe:  KILEEEEENC!?!?!?! … Még gombócból is sok.   
Zene: Ide akármilyen zene illik. Minden kottafej egy-egy gombóc. Legyen talán a Yesterday. A nóta története dióhéjban. P. McCartney feleségének duruzsolta a kitalált dallamra, hogy szeretné, ha palacsintát sütne. Amikor később előadta a nótát az együttesben, más szöveget tettek alá, és a dal hatalmas sikerszám lett.
https://www.youtube.com/watch?v=fCV9oqtwyVA

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2016004886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása